niedziela, 29 marca 2020

Biriani czyli kurczak po indyjsku


Jedna z najbardziej popularnych potraw z ryżu wywodząca się z kuchni indyjskiej. Moja wersja to ryż basmati pachnący cebulą i wyrazistym czosnkiem, z dodatkiem świeżego startego imbiru, aromatycznych, soczystych kawałków kurczaka i suszonych śliwek. Smakuje rewelacyjnie i jest doskonałym pomysłem na sycący, pełnowartościowy obiad.

Składniki:

200g ryżu basmati
750g mięsa z uda kurczaka bez skóry i kości
5 ząbków czosnku
4 cebule
40g startego świeżego imbiru
100g suszonych śliwek
1,5 łyżki przyprawy Biryani Masala
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
pieprz
sól

Wykonanie:

1. Ryż wypłukać w wodzie, następnie zalać wodą i odstawić na około 15-20 minut. Po tym czasie ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku.

2. Mięso z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą, pieprzem i paprykami. Odstawić do lodówki  na około 1 godzinę.

3. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie z dodatkiem masła. Następnie dodać drobno pokrojone śliwki, starty imbir, przyprawę biryani masala, pół szklanki wody i mięso z kurczaka. Smażyć tak długo aż mięso będzie miękkie.

4. Na koniec dodać ugotowany ryż i jeszcze chwilę smażyć. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz