Jedna
z najbardziej popularnych potraw z ryżu wywodząca się z kuchni indyjskiej. Moja
wersja to ryż basmati pachnący cebulą i wyrazistym czosnkiem, z dodatkiem świeżego
startego imbiru, aromatycznych, soczystych kawałków kurczaka i suszonych śliwek.
Smakuje rewelacyjnie i jest doskonałym pomysłem na sycący, pełnowartościowy
obiad.
Składniki:
200g
ryżu basmati
750g
mięsa z uda kurczaka bez skóry i kości
5
ząbków czosnku
4
cebule
40g
startego świeżego imbiru
100g
suszonych śliwek
1,5
łyżki przyprawy Biryani Masala
1
łyżka masła
1
łyżka oleju
2
łyżeczki papryki słodkiej
1
łyżeczka papryki ostrej
pieprz
sól
Wykonanie:
1. Ryż wypłukać w wodzie,
następnie zalać wodą i odstawić na około 15-20 minut. Po tym czasie ugotować al
dente w lekko osolonym wrzątku.
2. Mięso z kurczaka pokroić
na mniejsze kawałki, oprószyć solą, pieprzem i paprykami. Odstawić do
lodówki na około 1 godzinę.
3. Cebulę i czosnek drobno
posiekać, zeszklić na oliwie z dodatkiem masła. Następnie dodać drobno pokrojone
śliwki, starty imbir, przyprawę biryani masala, pół szklanki wody i mięso z
kurczaka. Smażyć tak długo aż mięso będzie miękkie.
4. Na koniec dodać ugotowany ryż i jeszcze chwilę smażyć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz