środa, 19 lutego 2020

Udka zapiekane w egzotycznym sosie


Potrawa z aromatycznych udek z kurczaka, które idealnie komponują się z ryżem, warzywami i niezwykle pachnącym, zawierającym całe bogactwo smaków z całego świata kolorowym sosem to doskonała propozycja pełnowartościowego, sycącego i rozgrzewającego obiadu.

Składniki:

6 udek z kurczaka
sól
pieprz

Marynata:
3 łyżeczki curry
3 łyżeczki ostrej papryki
3 łyżeczki ziół prowansalskich
3 łyżki oleju

Sos egzotyczny:
500ml bulionu drobiowego
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 puszka krojonych pomidorów
250g passaty pomidorowej
1 puszka kukurydzy
1 czerwona papryka
350g świeżego ananasa
sok z 1 limonki
280g ryżu jaśminowego
1 łyżka curry
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
olej

Wykonanie:

1. Marynata
Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać aż powstanie pasta do smarowania udek.

2. Udka z kurczaka, umyć, oprószyć solą, pieprzem, nasmarować wcześniej przygotowaną marynatą i odstawić na kilka godzin. Po tym czasie udka podsmażyć z każdej strony na oleju.

3. Sos egzotyczny:
Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, ananasa i jeszcze chwilę smażyć. Następnie dodać pomidory z puszki, passatę pomidorową, kukurydzę i podlać bulionem. Doprowadzić do wrzenia, dodać sok z limonki, curry, kurkumę, papryki i ryż. Całość dokładnie wymieszać i ponownie zagotować.

4. Sos egzotyczny przełożyć do naczynia żaroodpornego, ułożyć podsmażone udka i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 45-55 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz