Potrawa
z aromatycznych udek z kurczaka, które idealnie komponują się z ryżem,
warzywami i niezwykle pachnącym, zawierającym całe bogactwo smaków z całego
świata kolorowym sosem to doskonała propozycja pełnowartościowego, sycącego i
rozgrzewającego obiadu.
Składniki:
6
udek z kurczaka
sól
pieprz
Marynata:
3
łyżeczki curry
3
łyżeczki ostrej papryki
3
łyżeczki ziół prowansalskich
3
łyżki oleju
Sos
egzotyczny:
500ml
bulionu drobiowego
2
cebule
2
ząbki czosnku
1
puszka krojonych pomidorów
250g
passaty pomidorowej
1
puszka kukurydzy
1
czerwona papryka
350g
świeżego ananasa
sok
z 1 limonki
280g
ryżu jaśminowego
1
łyżka curry
1/2
łyżeczki kurkumy
1
łyżka ostrej papryki
1
łyżeczka słodkiej papryki
olej
Wykonanie:
1.
Marynata
Wszystkie
składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać aż powstanie pasta do smarowania
udek.
2.
Udka z kurczaka, umyć, oprószyć solą, pieprzem, nasmarować wcześniej
przygotowaną marynatą i odstawić na kilka godzin. Po tym czasie udka podsmażyć z
każdej strony na oleju.
3.
Sos egzotyczny:
Cebulę
i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać pokrojoną w kostkę
paprykę, ananasa i jeszcze chwilę smażyć. Następnie dodać pomidory z puszki,
passatę pomidorową, kukurydzę i podlać bulionem. Doprowadzić do wrzenia, dodać sok
z limonki, curry, kurkumę, papryki i ryż. Całość dokładnie wymieszać i ponownie
zagotować.
4. Sos egzotyczny przełożyć do naczynia żaroodpornego, ułożyć podsmażone
udka i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 45-55 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz