Klasyczne
domowe pączki wypełnione dużą ilością domowej konfitury różanej, polane słodką
białą czekoladą i posypane skórką pomarańczową to moja propozycja tradycyjnego,
karnawałowego wypieku na tłusty czwartek lub coś słodkiego do popołudniowej
kawki.
Składniki:
Ciasto
na pączki:
1,1kg
mąki pszennej
500ml
mleka
160g
masła extra
100g
świeżych drożdży
150g
cukru
1
jajko całe
8
żółtek
9ml
aromatu waniliowego
3
łyżki spirytusu
Polewa
czekoladowa:
400g
czekolady mlecznej
4
łyżki masła
7
łyżek śmietany 30%
Dodatkowo:
450g
konfitury różanej
150g
skórki pomarańczowej
Wykonanie:
1.
Ciasto na pączki:
Mleko
podgrzać, dodać cukier, masło i całość mieszać aż składniki się rozpuszczą.
Jajka i żółtka przełożyć do dużej miski, dodać pokruszone drożdże i całość
wymieszać łyżką aż powstanie jednolita masa. Następnie dodać letnie mleko,
mąkę, aromat waniliowy i spirytus. Całość zagnieść i wyrobić na jednolite
ciasto, aż zacznie odchodzić od rąk. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1,5 cm.
Następnie za pomocą obręczy o średnicy 7 cm wyciąć koła i pozostawić do
wyrośnięcia. Postępować tak aż do wykorzystania całego ciasta. Tak przygotowane
i wyrośnięte pączki wrzucać partiami na gorący, głęboki olej wyrośniętą stroną
ku dołowi i smażyć z obydwu stron na wolnym ogniu.
2.
Usmażone pączki wyłożyć na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu i
pozostawić do wystudzenia.
3.
Polewa czekoladowa:
Czekoladę
połamać na mniejsze części, przełożyć do rondelka, dodać masło, śmietankę i
rozpuścić w kąpieli wodnej aż do
uzyskania konsystencji polewy.
4. Wystudzone pączki napełnić konfiturą różaną za pomocą szprycy z odpowiednią
cienką końcówką, polać polewą czekoladową i posypać skórką pomarańczową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz