środa, 5 lutego 2020

Śledzie po piracku


Kawałki ryby w towarzystwie niezwykle aromatycznej mieszanki warzyw to świetna propozycja dla fanów śledzika z papryką, marchwią, cebulą i ostrą papryką, które idealnie komponują się z nutą słodkości żurawiny. Ostro-słodkie śledzie to obowiązkowa pozycja imprezowego stołu.

Składniki:

500g płatów śledziowych Matias
2 małe czerwona cebule
1 czerwona papryka
1 marchew
100g suszonej żurawiny

Zalewa:
300ml oleju rzepakowego
1 łyżeczka rumu silver
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki chilli
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej

Wykonanie:

1. Filety śledziowe odsączyć z zalewy i pokroić w paski o grubości około 1,5 cm.

2. Cebulę pokroić w piórka, a  marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

3. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w kostkę.

4. Zalewa:
Olej wymieszać z sokiem z cytryny, rumem i przyprawami.

5. Wszystkie składniki przełożyć do miski, zalać zalewą i dokładnie wymieszać. Następnie wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, żeby smaki się przegryzły.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz