Kawałki
ryby w towarzystwie niezwykle aromatycznej mieszanki warzyw to świetna
propozycja dla fanów śledzika z papryką, marchwią, cebulą i ostrą papryką,
które idealnie komponują się z nutą słodkości żurawiny. Ostro-słodkie śledzie to
obowiązkowa pozycja imprezowego stołu.
Składniki:
500g
płatów śledziowych Matias
2
małe czerwona cebule
1
czerwona papryka
1
marchew
100g
suszonej żurawiny
Zalewa:
300ml
oleju rzepakowego
1
łyżeczka rumu silver
2
łyżki soku z cytryny
1/2
łyżeczki chilli
1
łyżeczka cynamonu
1
łyżeczka gałki muszkatołowej
Wykonanie:
1.
Filety śledziowe odsączyć z zalewy i pokroić w paski o grubości około 1,5 cm.
2.
Cebulę pokroić w piórka, a marchew obrać
i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
3.
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w kostkę.
4.
Zalewa:
Olej
wymieszać z sokiem z cytryny, rumem i przyprawami.
5. Wszystkie składniki przełożyć do miski, zalać zalewą i dokładnie
wymieszać. Następnie wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą
noc, żeby smaki się przegryzły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz