Delikatne,
soczyste i niezwykle pachnące kawałki dorsza połączone z chrupiącymi warzywami,
wyrazistym cytrusowym imbirem, orzeźwiającą limonką i słodkim miodem, podane z
kolorowym makaronem to świetna propozycja lekkiego obiadu z rybą w roli
głównej. Świetnie wygląda i obłędnie smakuje!
Składniki:
300g
polędwicy z dorsza
200g
kolorowego makaronu
2
ząbki czosnku
1/2
cebuli
1
marchew
170g
brokułu
1
mała papryka
1
papryczka chilli
160g
cukinii
1-2cm
świeżego imbiru
100g
groszku cukrowego
50g
sera Grana Padano
1
łyżeczka miodu
sok
z 1/2 limonki
sól
morska
olej
arachidowy
Wykonanie:
1.
Dorsza umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na większe kostki, oprószyć
solą, pieprzem, odstawić na około 30 minut. Następnie podsmażyć kilka minut na
oleju arachidowym.
2.
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
3.
Ser zetrzeć na tarce.
4.
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać, cukinię na półplasterki,
papryczki w cienkie plasterki, a brokuł podzielić na mniejsze różyczki.
5.
Marchew obrać i pokroić w cienkie plasterki, a groszek cukrowy umyć.
6.
Cebulę i czosnek lekko zeszklić na patelni, następnie dodać cukinię, różyczki
brokuła, papryki, marchew całość smażyć kilka minut cały czas mieszając. Na sam
koniec dodać groszek cukrowy, starty imbir, sok z limonki, miód, wymieszać, przykryć
pokrywką i jeszcze smażyć około 2-3 minuty.
7.
Do warzyw dodać ugotowany makaron, dorsza i delikatnie wszystko wymieszać,
całość podgrzać i doprawić wedle uznania.
8. Dorsza z makaronem i warzywami wyłożyć na talerz, posypać startym
serem.
Sama kompozycja od razu przyciągnęła mnie do siebie. Wyśmienity przepis z pewnością go wypróbuję na moich gościach. ;-)
OdpowiedzUsuń