środa, 12 lutego 2020

Dorsz w kolorowych warzywach


Delikatne, soczyste i niezwykle pachnące kawałki dorsza połączone z chrupiącymi warzywami, wyrazistym cytrusowym imbirem, orzeźwiającą limonką i słodkim miodem, podane z kolorowym makaronem to świetna propozycja lekkiego obiadu z rybą w roli głównej. Świetnie wygląda i obłędnie smakuje!

Składniki:

300g polędwicy z dorsza
200g kolorowego makaronu
2 ząbki czosnku
1/2 cebuli
1 marchew
170g brokułu
1 mała papryka
1 papryczka chilli
160g cukinii
1-2cm świeżego imbiru
100g groszku cukrowego
50g sera Grana Padano
1 łyżeczka miodu
sok z 1/2 limonki
sól morska
olej arachidowy

Wykonanie:

1. Dorsza umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na większe kostki, oprószyć solą, pieprzem, odstawić na około 30 minut. Następnie podsmażyć kilka minut na oleju arachidowym.

2. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.

3. Ser zetrzeć na tarce.

4. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać, cukinię na półplasterki, papryczki w cienkie plasterki, a brokuł podzielić na mniejsze różyczki.

5. Marchew obrać i pokroić w cienkie plasterki, a groszek cukrowy umyć.

6. Cebulę i czosnek lekko zeszklić na patelni, następnie dodać cukinię, różyczki brokuła, papryki, marchew całość smażyć kilka minut cały czas mieszając. Na sam koniec dodać groszek cukrowy, starty imbir, sok z limonki, miód, wymieszać,  przykryć pokrywką i jeszcze smażyć około 2-3 minuty.

7. Do warzyw dodać ugotowany makaron, dorsza i delikatnie wszystko wymieszać, całość podgrzać i doprawić wedle uznania.

8. Dorsza z makaronem i warzywami wyłożyć na talerz, posypać startym serem.





1 komentarz:

  1. Sama kompozycja od razu przyciągnęła mnie do siebie. Wyśmienity przepis z pewnością go wypróbuję na moich gościach. ;-)

    OdpowiedzUsuń