poniedziałek, 3 lutego 2020

Marhapörkölt czyli gulasz węgierski z wołowiną


Moja wersja węgierskiego dania narodowego na bazie wołowiny, kolorowych papryk, polskich warzyw i aromatycznych przypraw to obowiązkowa pozycja na sycące, rozgrzewające danie jednogarnkowe.

Składniki:

500g mięsa wołowego
2 czerwone papryki
1 żółta papryka
1/2 papryczkę chilli
2 marchewki
3 cebule
3 ząbki czosnku
250g passaty pomidorowej
750ml bulionu wołowego
4 łyżeczki papryki słodkiej
2 łyżeczki papryki ostrej
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
olej
sól
pieprz
mąka

Wykonanie:

1. Mięso wołowe pokroić w grubszą kostkę, oprószyć solą, pieprzem i obtoczyć w mące.

2. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać marchew pokrojoną w grubszą kostkę, mięso i całość dokładnie obsmażyć. Następnie wszystko przełożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie, zalać bulionem wołowym, przykryć pokrywką i dusić około 45-50 minut.

3. Papryki umyć, oczyścić, pokroić w grubszą kostkę, a papryczkę chilli drobno posiekać.

4. Papryki, papryczkę chilli, passatę pomidorową i papryki w proszku dodać 15 minut przed końcem duszenia. Gdy warzywa i mięso będą miękkie doprawić solą i pieprzem do smaku.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz