Moja
wersja węgierskiego dania narodowego na bazie wołowiny, kolorowych papryk,
polskich warzyw i aromatycznych przypraw to obowiązkowa pozycja na sycące,
rozgrzewające danie jednogarnkowe.
Składniki:
500g
mięsa wołowego
2
czerwone papryki
1
żółta papryka
1/2
papryczkę chilli
2
marchewki
3
cebule
3
ząbki czosnku
250g
passaty pomidorowej
750ml
bulionu wołowego
4
łyżeczki papryki słodkiej
2
łyżeczki papryki ostrej
2
liście laurowe
4
ziela angielskie
olej
sól
pieprz
mąka
Wykonanie:
1.
Mięso wołowe pokroić w grubszą kostkę, oprószyć solą, pieprzem i obtoczyć w
mące.
2.
Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać marchew pokrojoną w
grubszą kostkę, mięso i całość dokładnie obsmażyć. Następnie wszystko przełożyć
do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie, zalać bulionem wołowym,
przykryć pokrywką i dusić około 45-50 minut.
3.
Papryki umyć, oczyścić, pokroić w grubszą kostkę, a papryczkę chilli drobno
posiekać.
4.
Papryki, papryczkę chilli, passatę pomidorową i papryki w proszku dodać 15
minut przed końcem duszenia. Gdy warzywa i mięso będą miękkie doprawić solą i
pieprzem do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz