Delikatna sałatka z tuńczykiem, wyrazistą
w smaku rukolą, komosą ryżową, soczystym, orzeźwiającym granatem, świeżą
pomarańczą i miodowym dressingiem z cytrusową nutą to znakomita propozycja na drugie
śniadanie. Idealnie nadaję się do zdobywającego popularność w naszym kraju
lunchboxa.
Składniki:
150g komosy ryżowej quinoa
2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie
własnym
60g rukoli
1 granat
2 pomarańcze
sól
pieprz
Dressing:
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z limonki
1 łyżka miodu
Wykonanie:
1. Komosę ryżową, wypłukać pod wodą i
ugotować według instrukcji na opakowaniu.
2. Tuńczyka odsączyć z zalewy.
3. Rukolę umyć i osuszyć.
4. Pomarańcze obrać ze skóry i
wyfiletować, pozbawić błon, a granat wyłuskać z ziarenek.
5. Dressing:
Sok z limonki dokładnie wymieszać z
miodem i oliwą.
6.
Na talerzu rozłożyć rukolę, komosę ryżową, kawałki tuńczyka, plastry pomarańczy
i posypać ziarenkami granatu. Na końcu polać słodko-kwaśnym dressingiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz