niedziela, 2 lutego 2020

Sałatka z tuńczykiem, komosą ryżową i orzeźwiającymi owocami


Delikatna sałatka z tuńczykiem, wyrazistą w smaku rukolą, komosą ryżową, soczystym, orzeźwiającym granatem, świeżą pomarańczą i miodowym dressingiem z cytrusową nutą to znakomita propozycja na drugie śniadanie. Idealnie nadaję się do zdobywającego popularność w naszym kraju lunchboxa.

Składniki:

150g komosy ryżowej quinoa
2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
60g rukoli
1 granat
2 pomarańcze
sól
pieprz

Dressing:
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z limonki
1 łyżka miodu

Wykonanie:

1. Komosę ryżową, wypłukać pod wodą i ugotować według instrukcji na opakowaniu.

2. Tuńczyka odsączyć z zalewy.

3. Rukolę umyć i osuszyć.

4. Pomarańcze obrać ze skóry i wyfiletować, pozbawić błon, a granat wyłuskać z ziarenek.

5. Dressing:
Sok z limonki dokładnie wymieszać z miodem i oliwą.

6. Na talerzu rozłożyć rukolę, komosę ryżową, kawałki tuńczyka, plastry pomarańczy i posypać ziarenkami granatu. Na końcu polać słodko-kwaśnym dressingiem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz