Kruche
tartaletki z dużą ilością słodkiego kajmaku, polane mleczną czekoladą i
posypane chrupiącymi, prażonymi orzeszkami to świetna propozycja deseru o smaku
słynnego batonika.
Składniki:
Ciasto
kruche:
300g
mąki pszennej
150g
masła ekstra
60g
cukru pudru
1
jajko
1/3
łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta
soli
bułka
tarta
masło
do wysmarowania formy
400g
masy krówkowej kajmak
140g
mlecznej czekolady
2
łyżki masła
4
łyżki śmietany 36%
180g
orzechów ziemnych
Wykonanie:
1.
Ciasto:
Mąkę
przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier puder, szczyptę soli, masło
i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść na jednolite ciasto,
wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po
tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką,
wylepić foremki tartaletek o średnicy 9 cm, wysmarowanych masłem i
posypanych bułką tartą. Ciasto nakłuć widelcem, piec w piekarniku nagrzanym do
180 stopni przez około 15-20 minut.
2. Orzechy uprażyć na suchej
patelni.
3. Czekoladę połamać na
mniejsze części, przełożyć do rondelka, dodać masło, śmietankę i rozpuścić w
kąpieli wodnej aż do uzyskania
konsystencji polewy.
4. Na podpieczone spody
tartaletek wyłożyć masę krówkową, polać czekoladową polewą i posypać orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz