Łatwa
i szybka w przygotowaniu efektowna, pachnąca szczypiorkiem przekąska z szynki i
jajek na twardo połączonych z pieczarkami która świetnie sprawdza się na każdej
imprezie.
Składniki:
12
plastrów szynki konserwowej
8
średnich pieczarek
5
jajek
3
łyżki posiekanego szczypiorku
1
pęczek szczypiorku
3
łyżki majonezu
sól
pieprz
masło
Wykonanie:
1.
Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić w drobną kostkę i usmażyć na maśle, a
następnie przełożyć do miski.
2.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę, a następnie przełożyć do miski z pieczarkami.
3.
Do miski z pieczarkami i jajkami dodać majonez, posiekany szczypiorek, doprawić
solą, pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać.
4.
Pęczek szczypiorku umyć, osuszyć i obciąć do takiej długości żeby po ułożeniu
na plasterku szynki z każdej ze strony wystawał około 2 cm.
5.
Na każdym plasterku szynki ułożyć 3-4 szczypiorki, wyłożyć 2-3 łyżeczki pasty
jajeczno - pieczarkowej i zwinąć w rulon. Zwinięty rulon przekroić na pół i
wstawić do lodówki. Przekąskę podawać postawioną pionowo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz