Szybka
w przygotowaniu, niezwykle aromatyczna sałatka na bazie zdrowej kaszy,
pachnących wędzonką kabanosów, dojrzewających w słońcu suszonych pomidorów i
oliwek oraz zielonej natki idealnie komponuje się z lekko ostrym musztardowym
sosem i z pewnością będzie hitem imprezowego stołu. Świetnie sprawdzi się
również w postaci drugiego śniadania.
Składniki:
200g
kaszy pęczak
100g
sera solankowego
175g
kabanosów drobiowych
12
sztuk suszonych pomidorów
1
czerwona papryka
1
puszka czerwonej fasoli
1
pęczek natki z pietruszki
20
czarnych oliwek bez pestek
Sos:
100ml
oliwy z oliwek
1
łyżka wody
2,5
łyżeczki musztardy francuskiej
2
łyżeczki soku z cytryny
2
łyżki miodu
świeżo
zmielony pieprz
Wykonanie:
1.
Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu.
2.
Oliwki odsączyć z zalewy i pokroić na połówki, a ser pokroić w kostkę.
3.
Kabanosy pokroić na kawałki o długości około 2 cm, suszone pomidory odsączyć z
zalewy i pokroić w paseczki, a czerwoną fasolę odsączyć z zalewy.
4.
Paprykę pokroić w dowolne cienkie paseczki, a natkę z pietruszki posiekać.
5.
Sos:
Wszystkie
składniki sosu przełożyć do słoika, dobrze zakręcić i energicznie potrząsnąć
kilka razy żeby elementy sosu dobrze się wymieszały.
6.
Wszystkie składniki sałatki za wyjątkiem oliwek i sera przełożyć do miski,
dodać przygotowany sos i wszystko dokładnie wymieszać.
7. Sałatkę przełożyć do salaterki, na wierzchu posypać połówkami oliwek
i kostkami sera, a następnie wstawić do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz