niedziela, 16 lutego 2020

Sałatka z kaszą pęczak, kabanosami, warzywami i sosem francuskim


Szybka w przygotowaniu, niezwykle aromatyczna sałatka na bazie zdrowej kaszy, pachnących wędzonką kabanosów, dojrzewających w słońcu suszonych pomidorów i oliwek oraz zielonej natki idealnie komponuje się z lekko ostrym musztardowym sosem i z pewnością będzie hitem imprezowego stołu. Świetnie sprawdzi się również w postaci drugiego śniadania.

Składniki:

200g kaszy pęczak
100g sera solankowego
175g kabanosów drobiowych
12 sztuk suszonych pomidorów
1 czerwona papryka
1 puszka czerwonej fasoli
1 pęczek natki z pietruszki
20 czarnych oliwek bez pestek

Sos:
100ml oliwy z oliwek
1 łyżka wody
2,5 łyżeczki musztardy francuskiej
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki miodu
świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

1. Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu.

2. Oliwki odsączyć z zalewy i pokroić na połówki, a ser pokroić w kostkę.

3. Kabanosy pokroić na kawałki o długości około 2 cm, suszone pomidory odsączyć z zalewy i pokroić w paseczki, a czerwoną fasolę odsączyć z zalewy.

4. Paprykę pokroić w dowolne cienkie paseczki, a natkę z pietruszki posiekać.

5. Sos:
Wszystkie składniki sosu przełożyć do słoika, dobrze zakręcić i energicznie potrząsnąć kilka razy żeby elementy sosu dobrze się wymieszały.

6. Wszystkie składniki sałatki za wyjątkiem oliwek i sera przełożyć do miski, dodać przygotowany sos i wszystko dokładnie wymieszać.

7. Sałatkę przełożyć do salaterki, na wierzchu posypać połówkami oliwek i kostkami sera, a następnie wstawić do lodówki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz