Soczyste,
miękkie kawałki kurczaka marynowane w tymianku, podane z pełnoziarnistym makaronem, pieczarkami, czerwoną papryką i świeżym
szpinakiem, a do tego sos z czosnkowym akcentem i chrupiący wędzony boczek to
świetny pomysł na aromatyczny, pełnowartościowy obiad.
Składniki:
300g
fileta z kurczaka
oliwa
z oliwek
1
spora garść świeżego tymianku
sól
świeżo
zmielony pieprz
200g
śmietany 30%
4
ząbki czosnku
4
plastry wędzonego boczku
300g
pieczarek
1
czerwona papryka
150
świeżego szpinaku
150g
pełnoziarnistego makaronu kokardki
50g
żółtego sera
4
łyżki białego półwytrawnego wina
masło
Wykonanie:
1.
Fileta z kurczaka, umyć, wysuszyć, pokroić w na mniejsze kawałki lekko na skos.
Następnie przełożyć do naczynia, dodać oliwę z oliwek, posiekany świeży
tymianek, oprószyć solą, świeżo zmielonym pieprzem i dokładnie wymieszać.
Odstawić na około 60 minut, a po tym czasie usmażyć na oliwie.
2.
Pieczarki oczyścić, dokładnie umyć, pokroić w plasterki i usmażyć na maśle z
dodatkiem soli oraz pieprzu okresowo mieszając.
3.
Paprykę pokroić w ukośne paseczki, szpinak umyć i osuszyć, a ser zetrzeć na
tarce o drobnych oczkach.
4.
Makaron ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku wg instrukcji na opakowaniu,
odcedzić.
5.
Wędzone plastry boczku ułożyć na zimnej patelni bez dodatku tłuszczu, usmażyć
na każdej stronie aż się zrumieni, przełożyć na papier, odsączyć z nadmiaru
tłuszczu i pokroić w paseczki.
6.
W rondelku zagotować śmietanę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
7.
Do głębokiej patelni przełożyć podsmażone pieczarki, pokrojoną paprykę, dodać
niewielką ilość oliwy z oliwek, całość smażyć 2 minuty, a następnie wlać wino i
całość dusić około 2-3 minuty. Po tym czasie dodać liście szpinaku, dodać
szczyptę soli i smażyć cały czas mieszając do momentu aż szpinak znacznie
zmniejszy swoją objętość. Następnie dodać kawałki kurczaka, wlać śmietanę z
czosnkiem, całość dokładnie wymieszać i wszystko gotować okresowo mieszając aż
do zredukowania sosu. Na koniec dodać ugotowany makaron i całość dokładnie
wymieszać.
8.
Wyłożyć na talerze, posypać paseczkami boczku i startym żółtym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz