piątek, 31 stycznia 2020

Śmietanowo - czosnkowy kurczak z kokardkami w towarzystwie szpinaku


Soczyste, miękkie kawałki kurczaka marynowane w tymianku, podane z pełnoziarnistym makaronem, pieczarkami, czerwoną papryką i świeżym szpinakiem, a do tego sos z czosnkowym akcentem i chrupiący wędzony boczek to świetny pomysł na aromatyczny, pełnowartościowy obiad.

Składniki:

300g fileta z kurczaka
oliwa z oliwek
1 spora garść świeżego tymianku
sól
świeżo zmielony pieprz
200g śmietany 30%
4 ząbki czosnku
4 plastry wędzonego boczku
300g pieczarek
1 czerwona papryka
150 świeżego szpinaku
150g pełnoziarnistego makaronu kokardki
50g żółtego sera
4 łyżki białego półwytrawnego wina
masło

Wykonanie:

1. Fileta z kurczaka, umyć, wysuszyć, pokroić w na mniejsze kawałki lekko na skos. Następnie przełożyć do naczynia, dodać oliwę z oliwek, posiekany świeży tymianek, oprószyć solą, świeżo zmielonym pieprzem i dokładnie wymieszać. Odstawić na około 60 minut, a po tym czasie usmażyć na oliwie.

2. Pieczarki oczyścić, dokładnie umyć, pokroić w plasterki i usmażyć na maśle z dodatkiem soli oraz pieprzu okresowo mieszając.

3. Paprykę pokroić w ukośne paseczki, szpinak umyć i osuszyć, a ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

4. Makaron ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić.

5. Wędzone plastry boczku ułożyć na zimnej patelni bez dodatku tłuszczu, usmażyć na każdej stronie aż się zrumieni, przełożyć na papier, odsączyć z nadmiaru tłuszczu i pokroić w paseczki.

6. W rondelku zagotować śmietanę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

7. Do głębokiej patelni przełożyć podsmażone pieczarki, pokrojoną paprykę, dodać niewielką ilość oliwy z oliwek, całość smażyć 2 minuty, a następnie wlać wino i całość dusić około 2-3 minuty. Po tym czasie dodać liście szpinaku, dodać szczyptę soli i smażyć cały czas mieszając do momentu aż szpinak znacznie zmniejszy swoją objętość. Następnie dodać kawałki kurczaka, wlać śmietanę z czosnkiem, całość dokładnie wymieszać i wszystko gotować okresowo mieszając aż do zredukowania sosu. Na koniec dodać ugotowany makaron i całość dokładnie wymieszać.

8. Wyłożyć na talerze, posypać paseczkami boczku i startym żółtym serem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz