sobota, 18 stycznia 2020

Puszysty sernik na pierniczkach z kajmakiem i orzeszkami


Klasyczne ciasto na bazie sera połączone z aromatycznymi korzennymi piernikami z nutą czekolady, słodkim kajmakiem i chrupiącymi orzeszkami zawsze świetnie smakuje i szybko znika ze stołu podczas spotkań przy małej czarnej z najbliższymi.


Składniki:

Masa serowa:
6 jajek
1kg białego sera (trzykrotnie zmielonego lub z wiaderka)
220g cukru
3 łyżeczki cukru wanilinowego
80g budyniu waniliowego
3/4 szklanki oleju
200g mleka w proszku
1,5 szklanki mleka
szczypta soli

Dodatkowo:
400g pierniczków w czekoladzie
230g kajmak
150g orzechów ziemnych

Wykonanie:

1. Masa serowa:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli, następnie stopniowo wsypać cukier i ponownie ubić aż piana białek stanie się sztywna i lśniąca. Biały ser, żółtka, cukier wanilinowy i budyń zmiksować na gładką masę. Następnie dodać olej, mleko w proszku i ponownie wymieszać mikserem. Po tym czasie dodać ubite biała, wlać mleko, całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką.

2. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć pierniczkami i wlać wcześniej przygotowaną masę serową. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60-70 minut. Po tym czasie pozostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach aż do wystudzenia.

3. Orzechy ziemne uprażyć na suchej patelni.

4. Wierzch wystudzonego sernika polać kajmakiem i posypać orzechami.








2 komentarze:

  1. sernik pyszny, robiłam teraz na święta, polecam, rodzinie bardzo smakował :)

    OdpowiedzUsuń