Klasyczne ciasto na bazie sera połączone z aromatycznymi korzennymi piernikami z nutą czekolady, słodkim kajmakiem i chrupiącymi orzeszkami zawsze świetnie smakuje i szybko znika ze stołu podczas spotkań przy małej czarnej z najbliższymi.
Składniki:
Masa serowa:
6 jajek
1kg białego sera (trzykrotnie zmielonego lub z wiaderka)
220g cukru
3 łyżeczki cukru wanilinowego
80g budyniu waniliowego
3/4 szklanki oleju
200g mleka w proszku
1,5 szklanki mleka
szczypta soli
Dodatkowo:
400g pierniczków w czekoladzie
230g kajmak
150g orzechów ziemnych
Wykonanie:
1. Masa serowa:
Białka oddzielić od
żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli, następnie stopniowo wsypać
cukier i ponownie ubić aż piana białek stanie się sztywna i lśniąca. Biały ser,
żółtka, cukier wanilinowy i budyń zmiksować na gładką masę. Następnie dodać olej,
mleko w proszku i ponownie wymieszać mikserem. Po tym czasie dodać ubite biała,
wlać mleko, całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką.
2. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć pierniczkami i wlać wcześniej
przygotowaną masę serową. Sernik
wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i
piec około 60-70 minut. Po tym czasie pozostawić w piekarniku przy uchylonych
drzwiczkach aż do wystudzenia.
3. Orzechy ziemne uprażyć
na suchej patelni.
4. Wierzch wystudzonego
sernika polać kajmakiem i posypać orzechami.
co za pyszny sernik!
OdpowiedzUsuńsernik pyszny, robiłam teraz na święta, polecam, rodzinie bardzo smakował :)
OdpowiedzUsuń