poniedziałek, 23 grudnia 2019

Świąteczny sernik na pierniczkach z bakaliami


Klasyczne świąteczne ciasto na bazie sera połączone z aromatycznymi korzennymi piernikami z czekoladową nutą, polewą z białej czekolady i chrupiącymi bakaliami zawsze świetnie smakuje i szybko znika z Bożonarodzeniowego  stołu.

Składniki:

Masa serowa:
6 jajek
1kg białego sera trzykrotnie zmielonego lub z wiaderka
220g cukru
16g cukru wanilinowego
80g budyniu śmietankowego
3/4 szklanki oleju
200g mleka w proszku
1.5 szklanki mleka
szczypta soli

Polewa:
100g białej czekolady
200g śmietany 30%
1 łyżka miodu
3 łyżeczki żelatyny
100ml wody
2 łyżki masła

Dodatkowo:
400g pierniczków w czekoladzie
100g orzechów ziemnych
40g orzechów włoskich
90g mieszanki keksowej
30g płatków migdałowych

Wykonanie:

1. Masa serowa:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli, następnie stopniowo wsypać cukier i ponownie ubić aż piana białek stanie się sztywna i lśniąca. Biały ser, żółtka, cukier wanilinowy i budyń zmiksować na gładką masę. Następnie dodać olej, mleko w proszku i ponownie wymieszać mikserem. Po tym czasie dodać ubite białka, wlać mleko, całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką.

2. Spód tortownicy o średnicy 26cm, wyłożyć pierniczkami i wlać wcześniej przygotowaną masę serową. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60-70 minut. Po tym czasie pozostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach aż do wystudzenia.

3. Polewa:
Żelatynę namoczyć w wodzie i pozostawić do napęcznienia. Śmietanę zagotować z miodem, zdjąć z palnika, dodać połamaną w kostki czekoladę, wymieszać i dodać napęczniałą żelatynę, po czym całość dokładnie wymieszać.

4. Płatki migdałowe, orzechy ziemne i włoskie uprażyć na suchej patelni.

5. Wierzch wystudzonego sernika polać polewą i posypać orzechami, migdałami oraz mieszanką keksową.







2 komentarze: