Klasyczne świąteczne ciasto na
bazie sera połączone z aromatycznymi korzennymi piernikami z czekoladową nutą,
polewą z białej czekolady i chrupiącymi bakaliami zawsze świetnie smakuje i
szybko znika z Bożonarodzeniowego stołu.
Składniki:
Masa serowa:
6 jajek
1kg białego sera trzykrotnie zmielonego lub z wiaderka
220g cukru
16g cukru wanilinowego
80g budyniu śmietankowego
3/4 szklanki oleju
200g mleka w proszku
1.5 szklanki mleka
szczypta soli
Polewa:
100g białej czekolady
200g śmietany 30%
1 łyżka miodu
3 łyżeczki żelatyny
100ml wody
2 łyżki masła
Dodatkowo:
400g pierniczków w czekoladzie
100g orzechów ziemnych
40g orzechów włoskich
90g mieszanki keksowej
30g płatków migdałowych
Wykonanie:
1. Masa serowa:
Białka oddzielić od
żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli, następnie stopniowo wsypać
cukier i ponownie ubić aż piana białek stanie się sztywna i lśniąca. Biały ser,
żółtka, cukier wanilinowy i budyń zmiksować na gładką masę. Następnie dodać
olej, mleko w proszku i ponownie wymieszać mikserem. Po tym czasie dodać ubite
białka, wlać mleko, całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką.
2.
Spód tortownicy o średnicy 26cm, wyłożyć pierniczkami i wlać wcześniej
przygotowaną masę serową. Sernik
wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i
piec około 60-70 minut. Po tym czasie pozostawić w piekarniku przy uchylonych
drzwiczkach aż do wystudzenia.
3.
Polewa:
Żelatynę
namoczyć w wodzie i pozostawić do napęcznienia. Śmietanę zagotować z miodem,
zdjąć z palnika, dodać połamaną w kostki czekoladę, wymieszać i dodać
napęczniałą żelatynę, po czym całość dokładnie wymieszać.
4. Płatki migdałowe,
orzechy ziemne i włoskie uprażyć na suchej patelni.
5. Wierzch wystudzonego sernika polać polewą i posypać orzechami,
migdałami oraz mieszanką keksową.
Śliczny sernik, musze przetestować :)
OdpowiedzUsuńSkład polewy jest rewelacyjny!
OdpowiedzUsuń