Czerwony barszcz z postnymi uszkami, który jest tradycyjną potrawą podawaną w czasie Wigilii Bożego Narodzenia na naszym rodzinnym, świątecznym stole.
Składniki:
1,2kg buraków
80g suszonych leśnych grzybów
1 ząbek czosnku
3 marchewki
2 pietruszki
1/2 pora
150g selera
4 liście laurowe
3 łyżki majeranku
10 ziarenek czarnego pieprzu
6 ziarenek ziela angielskiego
sok z jednej cytryny
250ml zakwasu z buraków
sól
pieprz
cukier
Wykonanie:
1. Grzyby opłukać, a następnie wrzucić do garnka, zalać dwiema
szklankami wody i pozostawić na całą noc. Do wody z grzybami dodać ząbek
czosnku, dwa liście laurowe i dwa ziarenka ziela angielskiego. Całość
doprowadzić do wrzenia i gotować około 20 minut.
2. Buraki obrać, pokroić w plastry i zalać dwoma litrami wody.
Gotować pod przykryciem około godziny a następnie dodać marchew, pietruszkę,
por, seler, pozostałe liście laurowe oraz ziele angielskie i pieprz w ziarnach.
Całość dalej gotować około 30 minut.
3. Po tym czasie warzywny wywar przecedzić i dodać do
niego ugotowany wywar grzybowy. Cały czas gotując dodać zakwas z buraków, sok z
cytryny, doprawić solą, pieprzem, majerankiem i ewentualnie cukrem. Zdjąć z
ognia i dokładnie wymieszać. Barszcz podawać z uszkami, pieczonymi pierogami
lub pasztecikami.
Pięknie podany brawo :)
OdpowiedzUsuń