poniedziałek, 16 grudnia 2019

Wigilijny czerwony barszcz z uszkami


Czerwony barszcz z postnymi uszkami, który jest tradycyjną potrawą podawaną w czasie Wigilii Bożego Narodzenia na naszym rodzinnym, świątecznym stole.

Składniki:

1,2kg buraków
80g suszonych leśnych grzybów
1 ząbek czosnku
3 marchewki
2 pietruszki
1/2 pora
150g selera
4 liście laurowe
3 łyżki majeranku
10 ziarenek czarnego pieprzu
6 ziarenek ziela angielskiego
sok z jednej cytryny
250ml zakwasu z buraków
sól
pieprz
cukier

Wykonanie:

1. Grzyby opłukać, a następnie wrzucić do garnka, zalać dwiema szklankami wody i pozostawić na całą noc. Do wody z grzybami dodać ząbek czosnku, dwa liście laurowe i dwa ziarenka ziela angielskiego. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować około 20 minut.

2. Buraki obrać, pokroić w plastry i zalać dwoma litrami wody. Gotować pod przykryciem około godziny a następnie dodać marchew, pietruszkę, por, seler, pozostałe liście laurowe oraz ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Całość dalej gotować około 30 minut.

3. Po tym czasie warzywny wywar przecedzić i dodać do niego ugotowany wywar grzybowy. Cały czas gotując dodać zakwas z buraków, sok z cytryny, doprawić solą, pieprzem, majerankiem i ewentualnie cukrem. Zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać. Barszcz podawać z uszkami, pieczonymi pierogami lub pasztecikami.


1 komentarz: