Czekoladowe
babeczki z delikatnym śmietankowym kremem i słodkimi, orzeźwiającymi truskawkami
to znakomity pomysł na mały, świąteczny, zjawiskowy deser. W szczególności
spodoba się najmłodszym łasuchom.
Składniki:
3
jajka
150g
cukru
1/3
szklanka oleju
130ml
mleka
230g
mąki pszennej
3
łyżeczki proszku do pieczenia
2
łyżki kakao
80g
czekolady deserowej
około
14 większych truskawek
14
łyżeczek dżemu truskawkowego
Masa
śmietanowa:
500ml
śmietany 36%
2
śmietan-fix
3
łyżki cukru pudru
Wykonanie:
1.
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, kakao, cukier i
dokładnie wymieszać.
2.
Jajka wymieszać z mlekiem, olejem, dodać suche składniki i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie dodać
startą czekoladę i całość dokładnie wymieszać szpatułką.
3.
Gotowe ciasto przełożyć do formy muffinkowej wyłożonej papierowymi papilotkami
na wysokości 3/4 foremki i na środek wyłożyć po 1 łyżeczce dżemu. Piec w
piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Po tym czasie
pozostawić do wystudzenia.
4.
Truskawki umyć i obrać z szypułek.
5.
Masa śmietanowa:
Śmietanę
ubić na sztywno z śmietan-fixem, dodać cukier i całość dokładnie wymieszać.
6. Gotową masę śmietanową przełożyć do rękawa cukierniczego. Na każdej
muffince wycisnąć kleks masy, ułożyć truskawkę, a następnie wycisnąć z masy
pasek wokół truskawki oraz kulkę na czubku truskawki, która będzie pomponem
czapeczki.
jakie tutaj masz pyszności :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń