poniedziałek, 16 grudnia 2019

Muffinki czapki Mikołaja


Czekoladowe babeczki z delikatnym śmietankowym kremem i słodkimi, orzeźwiającymi truskawkami to znakomity pomysł na mały, świąteczny, zjawiskowy deser. W szczególności spodoba się najmłodszym łasuchom.

Składniki:

3 jajka
150g cukru
1/3 szklanka oleju
130ml mleka
230g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
80g czekolady deserowej
około 14 większych truskawek
14 łyżeczek dżemu truskawkowego

Masa śmietanowa:
500ml śmietany 36%
2 śmietan-fix
3 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

1. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, kakao, cukier i dokładnie wymieszać.

2. Jajka wymieszać z mlekiem, olejem, dodać suche składniki i zmiksować  mikserem na jednolitą masę. Następnie dodać startą czekoladę i całość dokładnie wymieszać szpatułką.

3. Gotowe ciasto przełożyć do formy muffinkowej wyłożonej papierowymi papilotkami na wysokości 3/4 foremki i na środek wyłożyć po 1 łyżeczce dżemu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.

4. Truskawki umyć i obrać z szypułek.

5. Masa śmietanowa:
Śmietanę ubić na sztywno z śmietan-fixem, dodać cukier i całość dokładnie wymieszać.

6. Gotową masę śmietanową przełożyć do rękawa cukierniczego. Na każdej muffince wycisnąć kleks masy, ułożyć truskawkę, a następnie wycisnąć z masy pasek wokół truskawki oraz kulkę na czubku truskawki, która będzie pomponem czapeczki.





2 komentarze:

  1. Barbara Kalińska Należy do grupy Torty ciasta i ciasteczka16 grudnia 2019 15:06

    jakie tutaj masz pyszności :)

    OdpowiedzUsuń