Wyśmienity tort,
który doskonale sprawdza się jako uwiecznienie kolacji wigilijnej. Dużo maku, masa śmietanowo-czekoladowa przełamana orzeźwiającymi brzoskwiniami tworzą rewelacyjny Bożonarodzeniowy deser.
Składniki:
Ciasto makowe:
8 jaj
300g suchego maku
1i 1/2 szklanki cukru pudru
6 łyżek mąki pszennej
4 łyżki kaszy manny
2 łyżki bułki tartej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki miodu
1 olejek migdałowy
Poncz:
3/4 szklanki
mocnej kawy rozpuszczalnej
40ml Amaretto
Masa śmietanowo- czekoladowa z brzoskwiniami
300ml śmietany 30%
200g mascarpone
200g białej czekolady
1 puszka brzoskwiń
Bita śmietana:
400ml śmietany 36%
1 śmietan-fix
3 łyżki cukru pudru
barwnik zielony
Dodatkowo:
kolorowe perełki cukrowe
białe wiórki kokosowe
Wykonanie:
1. Ciasto makowe
Mak dokładnie wypłukać w wodzie, sparzyć a następnie zmielić.
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, cały czas miksując dodawać stopniowo
zmielony mak, miód, olejek migdałowy oraz mąkę wymieszaną z kaszą manną, bułką
tartą i proszkiem do pieczenia. Na samym końcu ubić białka na sztywno i dodać
do masy. Ciasto podzielić na trzy równe części. Każdą z trzech części przełożyć
do okrągłej formy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180
stopni przez około 30 minut.
2. Poncz
Kawę rozpuszczalną wystudzić, wlać Amaretto i wymieszać.
3. Masa śmietanowo- czekoladowa
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Brzoskwinie
odsączyć z zalewy i pokroić w drobną kosteczkę. Śmietanę ubić na sztywno, cały
czas miksując dodać mascarpone. Miksować na wolnych obrotach do momentu
uzyskania jednolitej masy. Następnie połączyć z czekoladą za pomocą szpatułki. Na
końcu do masy dodać pokrojone brzoskwinie.
4. Bita śmietana
Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan- fixem i cukrem pudrem.
5. Składanie tortu
Pierwszy blat ciast makowego nasączyć ponczem i
posmarować 1/2 masy śmietanowo-czekoladowej, przykryć drugim blatem ,
nasączyć i wyłożyć drugą
część masy śmietanowo-czekoladowej, przykryć trzecim blatem i nasączyć resztą
ponczu. Boki i wierzch tortu obsmarować bitą śmietaną, resztę bitej śmietany
połączyć z barwnikiem zielonym, dokładnie wymieszać. Całą powierzchnię i boki
tortu obsypać wiórkami kokosowymi. Za pomocą szprycy udekorować tort zieloną
bitą śmietaną robiąc ozdobne choinki. Udekorować kolorowymi perełkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz