niedziela, 15 grudnia 2019

Świąteczny torcik makowy


Wyśmienity tort, który doskonale sprawdza się jako uwiecznienie kolacji wigilijnej. Dużo maku, masa śmietanowo-czekoladowa przełamana orzeźwiającymi brzoskwiniami tworzą rewelacyjny Bożonarodzeniowy deser.

Składniki:

Ciasto makowe:
8 jaj
300g suchego maku
1i 1/2  szklanki cukru pudru
6 łyżek mąki pszennej
4 łyżki kaszy manny
2 łyżki bułki tartej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki miodu
1 olejek migdałowy

Poncz:
3/4  szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej
40ml Amaretto

Masa śmietanowo- czekoladowa z brzoskwiniami 
300ml śmietany 30%
200g mascarpone
200g białej czekolady
1 puszka brzoskwiń

Bita śmietana:
400ml śmietany 36%
1 śmietan-fix
3 łyżki cukru pudru
barwnik zielony

Dodatkowo:
kolorowe perełki cukrowe
białe wiórki kokosowe

Wykonanie:

1. Ciasto makowe
Mak dokładnie wypłukać w wodzie, sparzyć a następnie zmielić. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, cały czas miksując dodawać stopniowo zmielony mak, miód, olejek migdałowy oraz mąkę wymieszaną z kaszą manną, bułką tartą i proszkiem do pieczenia. Na samym końcu ubić białka na sztywno i dodać do masy. Ciasto podzielić na trzy równe części. Każdą z trzech części przełożyć do okrągłej formy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.

2. Poncz
Kawę rozpuszczalną wystudzić, wlać Amaretto i wymieszać.

3. Masa śmietanowo- czekoladowa
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w drobną kosteczkę. Śmietanę ubić na sztywno, cały czas miksując dodać mascarpone. Miksować na wolnych obrotach do momentu uzyskania jednolitej masy. Następnie połączyć z czekoladą za pomocą szpatułki. Na końcu do masy dodać pokrojone brzoskwinie.

4. Bita śmietana
Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan- fixem i cukrem pudrem.

5. Składanie tortu
Pierwszy blat ciast makowego nasączyć ponczem i posmarować 1/2 masy śmietanowo-czekoladowej, przykryć drugim blatem , nasączyć  i wyłożyć drugą część masy śmietanowo-czekoladowej, przykryć trzecim blatem i nasączyć resztą ponczu. Boki i wierzch tortu obsmarować bitą śmietaną, resztę bitej śmietany połączyć z barwnikiem zielonym, dokładnie wymieszać. Całą powierzchnię i boki tortu obsypać wiórkami kokosowymi. Za pomocą szprycy udekorować tort zieloną bitą śmietaną robiąc ozdobne choinki. Udekorować kolorowymi perełkami.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz