Klasyczne,
domowe ciasto drożdżowe z masą makową, słodkim lukrem, orzeźwiającą cytrusową
skórką i chrupiącymi orzechami to moja propozycja tradycyjnego, świątecznego
wypieku. Drożdżowiec z makiem smakuje zawsze i jest świetnym dodatkiem do małej
czarnej podczas świątecznych spotkań z najbliższymi.
Składniki:
380g
mąki pszennej
65g
masła extra
40g
świeżych drożdży
120g
cukru
2
jajka
150ml
mleka
550g
domowej masy makowej
szczypta
soli
Lukier:
100g
cukru pudru
2-3
łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
60g
skórki pomarańczowej
100g
orzechów włoskich
masło
do wysmarowania formy
Wykonanie:
1.
Ciasto:
Drożdże
pokruszyć, dodać łyżkę cukru i tyle letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty, dokładnie
wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do
miski, dodać jajka, cukier, szczyptę soli, resztę mleka i rozrobiony zaczyn
drożdżowy. Składniki wymieszać mikserem, pod koniec mieszania dodać
rozpuszczone masło. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść i wyrobić aż zacznie
odchodzić od rąk, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
2.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 50 x 30cm,
posmarować masą makową, posypać orzechami i skórką pomarańczową. Ciasto zwinąć
w roladę, po czym przeciąć wzdłuż, ale nie docinając do końca. Następnie otrzymane połówki ciasta zapleść ze sobą i
uformować okrągły wieniec, ponownie odstawić do wyrośnięcia.
3.
Lukier:
Cukier
przesiać do miski, dodać sok z cytryny i ucierać łyżką aż do uzyskania
gładkiej, jednolitej masy.
4. Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i
piec przez około 40 minut. Po tym czasie wystudzić, wierzch ciasta polać lukrem
oraz posypać pozostałą ilością skórki pomarańczowej i orzechów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz