poniedziałek, 23 grudnia 2019

Wieniec drożdżowy z makiem i bakaliami


Klasyczne, domowe ciasto drożdżowe z masą makową, słodkim lukrem, orzeźwiającą cytrusową skórką i chrupiącymi orzechami to moja propozycja tradycyjnego, świątecznego wypieku. Drożdżowiec z makiem smakuje zawsze i jest świetnym dodatkiem do małej czarnej podczas świątecznych spotkań z najbliższymi.

Składniki:

380g mąki pszennej
65g masła extra
40g świeżych drożdży
120g cukru
2 jajka
150ml mleka
550g domowej masy makowej
szczypta soli

Lukier:
100g cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:
60g skórki pomarańczowej
100g orzechów włoskich
masło do wysmarowania formy

Wykonanie:

1. Ciasto:
Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru i tyle letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, cukier, szczyptę soli, resztę mleka i rozrobiony zaczyn drożdżowy. Składniki wymieszać mikserem, pod koniec mieszania dodać rozpuszczone masło. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść i wyrobić aż zacznie odchodzić od rąk, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

2. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 50 x 30cm, posmarować masą makową, posypać orzechami i skórką pomarańczową. Ciasto zwinąć w roladę, po czym przeciąć wzdłuż, ale nie docinając do końca. Następnie  otrzymane połówki ciasta zapleść ze sobą i uformować okrągły wieniec, ponownie odstawić do wyrośnięcia.

3. Lukier:
Cukier przesiać do miski, dodać sok z cytryny i ucierać łyżką aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

4. Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 40 minut. Po tym czasie wystudzić, wierzch ciasta polać lukrem oraz posypać pozostałą ilością skórki pomarańczowej i orzechów.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz