niedziela, 22 grudnia 2019

Kaczka nadziewana wątróbką


Kaczka to klasyka i symbol polskiej kuchni. Pieczona kaczka z chrupiącą skórką, z aromatycznymi ziołami, faszerowana wątróbką to świetny pomysł na świąteczne danie obiadowe, a także rodzinny wykwintny obiad.

Składniki:

1 kaczka (2,1kg)
1 łyżeczki suszonego tymianku
4 łyżeczki majeranku
2 łyżki masła
sól
pieprz
olej

Farsz:
500g wątróbki drobiowej
200g mięsa mielonego wieprzowego
2 jajka
1 cebula
120g masła
1 pęczek natki z pietruszki
2 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

Wykonanie:

1. Kaczkę umyć i osuszyć, natrzeć olejem, oprószyć w środku i na zewnątrz solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Pozostawić na około 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc.

2. Farsz:
Białka jaj ubić na sztywno ze szczyptą soli. Wątróbkę drobiową umyć, osuszyć, drobno posiekać i przełożyć do miski. Następnie dodać mięso mielone, startą na tarce o drobnych oczkach cebulę, żółtka jaj, roztarte masło, posiekaną natkę z pietruszki, bułkę tartą i ubite na sztywno białka. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem.

3. Kaczkę napełnić mięsnym farszem, dokładnie zszyć nicią lub spiąć wykałaczkami. Gotową kaczkę przełożyć (piersiami do góry) do rękawa, na wierzch kaczki położyć  masło i związać rękaw z obydwu stron. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 130-140 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz