Kaczka
to klasyka i symbol polskiej kuchni. Pieczona kaczka z chrupiącą skórką, z
aromatycznymi ziołami, faszerowana wątróbką to świetny pomysł na świąteczne
danie obiadowe, a także rodzinny wykwintny obiad.
Składniki:
1
kaczka (2,1kg)
1
łyżeczki suszonego tymianku
4
łyżeczki majeranku
2
łyżki masła
sól
pieprz
olej
Farsz:
500g
wątróbki drobiowej
200g
mięsa mielonego wieprzowego
2
jajka
1
cebula
120g
masła
1
pęczek natki z pietruszki
2
łyżki bułki tartej
sól
pieprz
gałka
muszkatołowa
Wykonanie:
1. Kaczkę
umyć i osuszyć, natrzeć olejem, oprószyć w środku i na zewnątrz solą, pieprzem,
majerankiem i tymiankiem. Pozostawić na około 5-6 godzin, a najlepiej na całą
noc.
2. Farsz:
Białka
jaj ubić na sztywno ze szczyptą soli. Wątróbkę drobiową umyć, osuszyć, drobno
posiekać i przełożyć do miski. Następnie dodać mięso mielone, startą na tarce o
drobnych oczkach cebulę, żółtka jaj, roztarte masło, posiekaną natkę z
pietruszki, bułkę tartą i ubite na sztywno białka. Całość dokładnie wymieszać,
doprawić do smaku szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem.
3. Kaczkę
napełnić mięsnym farszem, dokładnie zszyć nicią lub spiąć wykałaczkami. Gotową
kaczkę przełożyć (piersiami do góry) do rękawa, na wierzch kaczki położyć masło i związać rękaw z obydwu stron. Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 130-140 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz