poniedziałek, 23 grudnia 2019

Paszteciki z kapustą i leśnymi grzybami


Paszteciki to tradycyjna świąteczna potrawa, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Drożdżowe, mięciutkie, nadziane pachnącymi grzybami, które idealnie komponują się z wyrazistą kiszoną kapustą są świetnym uzupełnieniem świątecznego czerwonego barszczu.

Składniki:

Ciasto:
300g mąki pszennej
125ml mleka
13g świeżych drożdży 
30g masła
1 jajko
1/2 łyżeczka soli
szczypta cukru

Farsz:
60g suszonych leśnych grzybów
270g kapusty kiszonej
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
olej

Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane do posmarowania
garść sezamu do posypania

Wykonanie:

1. Ciasto:
Drożdże pokruszyć, dodać cukier i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, sól, jajko i rozpuszczone w pozostałej ilości mleka masło (lekko ciepłe). Całość dokładnie wymieszać, zagnieść i wyrobić rękoma na jednolite ciasto, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).

2. Farsz:
Kapustę drobno posiekać, przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować około 40 minut aż do miękkości kapusty. Suszone grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na pół godziny. Po tym czasie odcedzić i drobno posiekać. Cebulę i czosnek drobno poszatkować, zeszklić na oleju, dodać posiekane grzyby i chwilę smażyć. Następnie dodać odcedzoną kapustę, smażyć jeszcze 5-6 minut, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

3. Gotowe, wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części, każdą rozwałkować na kształt prostokąta i przekroić na pół. Na każdej części rozłożyć farsz i zwinąć w roladę, każdą roladę pokroić na porcje o szerokości około 3 cm.

4. Paszteciki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 - 18 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz