Ciasto
dla fanów słodkości z makiem, które w połączeniu z delikatną, pachnącą wanilią
masą serową, orzeźwiającą porzeczkową konfiturą i słodką czekoladą smakują
rewelacyjnie i z pewnością będzie hitem tegorocznych świąt.
Składniki:
Biszkopt:
7
jajek
180g
cukru
180g
maki pszennej
120g
suchego maku
1
łyżka mąki ziemniaczanej
1
łyżeczka proszku do pieczenia
2
łyżki oleju
szczypta
soli
Masa
serowa:
90g
cukru pudru
2
łyżki cukru wanilinowego
150ml
mleka
4
łyżeczki żelatyny
Poncz:
80ml
wody
3
łyżki cukru
sok
z 1 cytryny
50ml
wódki
Polewa:
100g
białej czekolady
200g
śmietany 30%
50g
miodu
2
łyżeczki żelatyny namoczonej w 80ml wody
2
łyżka masła
Dodatkowo:
450g
konfitury z czarnej porzeczki
wiórki
kokosowe
gwiazdki
z masy cukrowej
Wykonanie:
1.
Biszkopt:
Białka
jajek ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na
sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, olej, mąki wymieszane z proszkiem do
pieczenia i mak. Następnie masę podzielić na 3 części. Każdą z osobna wlać do
formy o średnicy 25cm i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około
20 minut.
2.
Masa serowa:
Żelatynę zalać 3 łyżkami mleka, pozostawić do
napęcznienia, następnie podgrzać resztę mleka, przełożyć żelatynę, całość
dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Serek
homogenizowany waniliowy z cukrem pudrem dokładnie wymieszać, wlać rozpuszczoną
w mleku żelatynę i całość dokładnie wymieszać.
3.
Poncz:
Wodę
zagotować z cukrem i pozostawić do wystudzenia. Następnie wymieszać z sokiem
cytryny i wódką.
4.
Polewa:
Żelatynę
namoczyć w wodzie i pozostawić do napęcznienia. Śmietanę zagotować z miodem,
zdjąć z palnika, dodać połamaną w kostki czekoladę, wymieszać i dodać
napęczniałą żelatynę, po czym całość dokładnie wymieszać.
5.
Składanie tortu:
Do formy przełożyć jeden blat makowy, nasączyć cytrynowym ponczem,
posmarować konfiturą porzeczkową, wyłożyć jedną część masy serowej, przykryć
drugim blatem makowym, nasączyć cytrynowym ponczem, posmarować konfiturą
porzeczkową, wyłożyć drugą część masy serowej, przykryć ostatnim blatem
makowym, nasączyć cytrynowym ponczem, posmarować resztą konfitury porzeczkowej
i wyłożyć resztę masy serowej. Wstawić do lodówki na około jedną godzinę. Po
tym czasie wierzch ciasta polać polewą czekoladową, posypać wiórkami, udekorować
według uznania i wstawić do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz