niedziela, 22 grudnia 2019

Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą


Ciasto dla fanów słodkości z makiem, które w połączeniu z delikatną, pachnącą wanilią masą serową, orzeźwiającą porzeczkową konfiturą i słodką czekoladą smakują rewelacyjnie i z pewnością będzie hitem tegorocznych świąt.

Składniki:

Biszkopt:
7 jajek
180g cukru
180g maki pszennej
120g suchego maku
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
szczypta soli

Masa serowa:
1,30 kg serka homogenizowanego o smaku waniliowym
90g cukru pudru
2 łyżki cukru wanilinowego
150ml mleka
4 łyżeczki żelatyny

Poncz:
80ml wody
3 łyżki cukru
sok z 1 cytryny
50ml wódki

Polewa:
100g białej czekolady
200g śmietany 30%
50g miodu
2 łyżeczki żelatyny namoczonej w 80ml wody
2 łyżka masła

Dodatkowo:
450g konfitury z czarnej porzeczki
wiórki kokosowe
gwiazdki z masy cukrowej

Wykonanie:

1. Biszkopt:
Białka jajek ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, olej, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i mak. Następnie masę podzielić na 3 części. Każdą z osobna wlać do formy o średnicy 25cm i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.

2. Masa serowa:
Żelatynę zalać 3 łyżkami mleka, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać resztę mleka, przełożyć żelatynę, całość dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Serek homogenizowany waniliowy z cukrem pudrem dokładnie wymieszać, wlać rozpuszczoną w mleku żelatynę i całość dokładnie wymieszać.

3. Poncz:
Wodę zagotować z cukrem i pozostawić do wystudzenia. Następnie wymieszać z sokiem cytryny i wódką.

4. Polewa:
Żelatynę namoczyć w wodzie i pozostawić do napęcznienia. Śmietanę zagotować z miodem, zdjąć z palnika, dodać połamaną w kostki czekoladę, wymieszać i dodać napęczniałą żelatynę, po czym całość dokładnie wymieszać.

5. Składanie tortu:
Do formy przełożyć jeden blat makowy, nasączyć cytrynowym ponczem, posmarować konfiturą porzeczkową, wyłożyć jedną część masy serowej, przykryć drugim blatem makowym, nasączyć cytrynowym ponczem, posmarować konfiturą porzeczkową, wyłożyć drugą część masy serowej, przykryć ostatnim blatem makowym, nasączyć cytrynowym ponczem, posmarować resztą konfitury porzeczkowej i wyłożyć resztę masy serowej. Wstawić do lodówki na około jedną godzinę. Po tym czasie wierzch ciasta polać polewą czekoladową, posypać wiórkami, udekorować według uznania i wstawić do lodówki.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz