Pieczone pierożki z kapustą i grzybami
Pierogi to tradycyjne świąteczna
potrawa, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Kruche, nadziane
grzybami z lasu i kiszoną kapustą są idealne do świątecznego czerwonego barszczu lub zupy grzybowej.
Składniki:
Ciasto:
500g mąki
30g świeżych drożdży
250ml mleka
65g masła extra
2 jajka
1
łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Farsz:
50g suszonych grzybów
600g kapusty kiszonej
2 cebule
3 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
Sól
Pieprz
2 łyżki masła
Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane do
posmarowania pierożków
garść sezamu do posypania
Wykonanie:
1. Ciasto:
Drożdże pokruszyć, dodać cukier,
łyżkę mąki i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie
wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do
miski, dodać wyrośnięte drożdże, sól, jajka i rozpuszczone w pozostałej
ilości mleka masło (lekko ciepłe). Całość dokładnie wymieszać, zagnieść i wyrobić
rękoma na jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce, nakryć ściereczką i
pozostawić do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
2. Farsz:
Grzyby zalać niewielką ilością
wody i odstawić na około 4 godziny lub całą noc. Po tym czasie gotować około 30
minut aż do miękkości. Wystudzić i drobno posiekać. Kapustę przepłukać wodą,
drobno posiekać, przełożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie,
zalać wodą i gotować do momentu miękkości kapusty. Cebulę drobno posiekać, zrumienić
na rozgrzanym maśle, dodać kapustę i grzyby. Całość dokładnie wymieszać, smażyć
jeszcze chwilę i doprawić do smaku solą i pieprzem.
3. Gotowe, wyrośnięte ciasto
podzielić na pół i rozwałkować kolejno na płaty o grubości około 3-4 mm
(podsypać mąką). Obręczą o średnicy 9 cm
wyciąć kółka, nałożyć farsz i zlepić pierogi.
4. Pierogi
układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem. Następnie
posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać sezamem i piec w piekarniku nagrzanym do
180 stopni przez około 18-22 minuty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz