niedziela, 15 grudnia 2019

Pasztet w żurawinowo - malinowej galarecie


Domowy, mięsny, otulony słodką galaretą na bazie półsłodkiego wina, słodkich malin i żurawiny pasztet to świetny pomysł na świąteczną przekąskę.

Składniki:

Pasztet
500g udka z kurczaka bez kości
500g karkówki bez kości
200g wołowiny
300g wątróbki drobiowej
9 ziaren ziela angielskiego
4 listki laurowe
2 marchewki
1 pietruszka
2 ząbki czosnku
2 cebule
2 jajka
1 szklanka mleka
1 kajzerka
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
oliwa
bułka tarta do wysmarowania formy

Galaretka
150g suszonej żurawiny
1 szklanka malin w syropie
1 szklanka czerwonego półsłodkiego wina
1 szklanka wody
2 łyżki żelatyny

Wykonanie:

1. Karkówkę i wołowinę pokroić w grube kawałki, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe, łyżeczkę soli i gotować na wolnym ogniu. Po 30 minutach od zagotowania dodać udko z kurczaka, obrane marchewki i pietruszkę. Gotować kolejne 30 minut. Po tym czasie mięso odcedzić i wystudzić.

2. Bułkę namoczyć w mleku. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie, dodać pokrojoną w kostkę wątróbkę i dusić do miękkości.

3. Ugotowane mięso, warzywa, bułkę, wątróbkę z cebulą zmielić maszynką do mielenia. Do zmielonej masy dodać żółtka, ubite białka, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do keksówki wysmarowanej oliwą i posypaną bułką tartą o wymiarach 8 x 28 cm.

4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut, a następnie wystudzić.

5. Galaretka
Do garnka wrzucić żurawinę, dodać maliny z syropem, wino, połowę szklanki wody a następnie zagotować i zblendować. W pozostałej ilości wody rozpuścić żelatynę, połączyć ze składnikami galaretki i dokładnie wymieszać. Odstawić do lekkiego stężenia.

6. Do keksówki o wymiarach 9,5-10 x 28 cm (szersza od keksówki, w której był pieczony pasztet) wyłożonej folią spożywczą wlać 1/3 tężejącej galaretki i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie na stężonej galaretce ułożyć pasztet i zalać pozostałą ilością galaretki do całkowitego przykrycia pasztetu. Wstawić do lodówki na około 60 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz