Domowy,
mięsny, otulony słodką galaretą na bazie półsłodkiego wina, słodkich malin i
żurawiny pasztet to świetny pomysł na świąteczną przekąskę.
Składniki:
Pasztet
500g
udka z kurczaka bez kości
500g
karkówki bez kości
200g
wołowiny
300g
wątróbki drobiowej
9
ziaren ziela angielskiego
4
listki laurowe
2
marchewki
1
pietruszka
2
ząbki czosnku
2
cebule
2
jajka
1
szklanka mleka
1
kajzerka
gałka
muszkatołowa
sól
pieprz
oliwa
bułka
tarta do wysmarowania formy
Galaretka
150g
suszonej żurawiny
1
szklanka malin w syropie
1
szklanka czerwonego półsłodkiego wina
1 szklanka
wody
2
łyżki żelatyny
Wykonanie:
1.
Karkówkę i wołowinę pokroić w grube kawałki, przełożyć do garnka, zalać wodą,
dodać ziele angielskie, liście laurowe, łyżeczkę soli i gotować na wolnym
ogniu. Po 30 minutach od zagotowania dodać udko z kurczaka, obrane marchewki i
pietruszkę. Gotować kolejne 30 minut. Po tym czasie mięso odcedzić i wystudzić.
2.
Bułkę namoczyć w mleku. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie, dodać pokrojoną w kostkę wątróbkę i dusić do miękkości.
3.
Ugotowane mięso, warzywa, bułkę, wątróbkę z cebulą zmielić maszynką do mielenia. Do zmielonej masy dodać żółtka, ubite białka, doprawić solą,
pieprzem i gałką muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do keksówki wysmarowanej oliwą i posypaną bułką tartą o wymiarach 8 x 28 cm.
4.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut, a następnie
wystudzić.
5.
Galaretka
Do
garnka wrzucić żurawinę, dodać maliny z syropem, wino, połowę szklanki wody a
następnie zagotować i zblendować. W pozostałej ilości wody rozpuścić żelatynę,
połączyć ze składnikami galaretki i dokładnie wymieszać. Odstawić do lekkiego
stężenia.
6. Do keksówki o wymiarach 9,5-10 x 28 cm (szersza od keksówki, w
której był pieczony pasztet) wyłożonej folią spożywczą wlać 1/3 tężejącej
galaretki i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie na stężonej galaretce ułożyć
pasztet i zalać pozostałą ilością galaretki do całkowitego przykrycia pasztetu.
Wstawić do lodówki na około 60 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz