W
Święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć tego doskonałego świątecznego
wypieku czyli tradycyjnego puszystego piernika z aksamitną polewą czekoladową,
przekładanego powidłami i obowiązkowo z dodatkiem korzennych przypraw.
Składniki:
Ciasto:
125g
masła
1/2
szklanka cukru
1/2
szklanka cukru brązowego
2
łyżki miodu
2
łyżki powideł śliwkowych
4
łyżeczki przyprawy do piernika
1
łyżeczka cynamonu
3
łyżeczki kakao
1
łyżeczka sody
1
łyżeczka proszku do pieczenia
3
jajka
1
szklanka mleka
2
szklanki mąki pszennej
szczypta
soli
Przełożenie:
1
budyń śmietankowy
1
łyżka cukru
3/4
szklanki mleka
4
łyżki gęstego dżemu śliwkowego
Polewa:
100g
mlecznej czekolady
3
łyżki mleka
posypka
dekoracyjna
Wykonanie:
1.
Ciasto:
W
garnku rozpuścić masło, dodać cukry, miód, powidła śliwkowe, przyprawę
piernikową, cynamon, kakao i całość dokładnie wymieszać. Żółtka roztrzepać
mikserem, dodać mleko i rozpuszczone masło z przyprawami. Następnie dodać
przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i ubite na sztywno ze
szczyptą soli białka. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do keksówki o
wymiarach 30 cm x 13 cm, wysmarowanej oliwą i posypanej manną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-55 minut. Następnie
pozostawić do wystudzenia.
2.
Połowę mleka zagotować z cukrem, a w pozostałej ilości rozrobić budyń.
Następnie na gotujące się mleko wlać mleko z budyniem i chwilkę gotować.
3.
Polewa:
Czekoladę
połamać na kostki, dodać mleko i rozpuścić w kąpieli wodnej.
4. Ciasto przekroić poprzecznie na pół, posmarować budyniem, dżemem,
przykryć drugą połową ciasta i polać polewą. Dodatkowo posypać posypką
dekoracyjną i dowolnie udekorować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz