wtorek, 17 grudnia 2019

Świąteczny korzenny piernik


W Święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć tego doskonałego świątecznego wypieku czyli tradycyjnego puszystego piernika z aksamitną polewą czekoladową, przekładanego powidłami i obowiązkowo z dodatkiem korzennych przypraw.

Składniki:

Ciasto:
125g masła
1/2 szklanka cukru
1/2 szklanka cukru brązowego
2 łyżki miodu
2 łyżki powideł śliwkowych
4 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżeczki kakao
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli

Przełożenie:
1 budyń śmietankowy
1 łyżka cukru
3/4 szklanki mleka
4 łyżki gęstego dżemu śliwkowego

Polewa:
100g mlecznej czekolady
3 łyżki mleka
posypka dekoracyjna

Wykonanie:

1. Ciasto:
W garnku rozpuścić masło, dodać cukry, miód, powidła śliwkowe, przyprawę piernikową, cynamon, kakao i całość dokładnie wymieszać. Żółtka roztrzepać mikserem, dodać mleko i rozpuszczone masło z przyprawami. Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i ubite na sztywno ze szczyptą soli białka. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do keksówki o wymiarach 30 cm x 13 cm, wysmarowanej oliwą i posypanej manną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-55 minut. Następnie pozostawić do wystudzenia.

2. Połowę mleka zagotować z cukrem, a w pozostałej ilości rozrobić budyń. Następnie na gotujące się mleko wlać mleko z budyniem i chwilkę gotować.

3. Polewa:
Czekoladę połamać na kostki, dodać mleko i rozpuścić w kąpieli wodnej.

4. Ciasto przekroić poprzecznie na pół, posmarować budyniem, dżemem, przykryć drugą połową ciasta i polać polewą. Dodatkowo posypać posypką dekoracyjną i dowolnie udekorować.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz