wtorek, 17 grudnia 2019

Drożdżowa zebra z makiem


Klasyczne, domowe ciasto drożdżowe z masą makową, słodkim lukrem i cytrusową, orzeźwiającą skórką to moja propozycja tradycyjnego, świątecznego wypieku. Drożdżowiec smakuje zawsze i jest świetnym dodatkiem do małej czarnej.

Składniki:

360g mąki pszennej
65g masła extra
36g świeżych drożdży
100g cukru
2 jajka
130ml mleka
850g masy makowej
szczypta soli

Lukier:
100g cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:
60g kandyzowanej skórki pomarańczy
masło do wysmarowania formy

Wykonanie:

1. Ciasto:
Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru i tyle letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, cukier, szczyptę soli, resztę mleka i rozrobiony zaczyn drożdżowy. Składniki wymieszać mikserem, pod koniec mieszania dodać rozpuszczone masło. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść  i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

2. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 45 x 30 cm i posmarować masą makową. Pociąć na paski o szerokości odpowiadającej wysokości tortownicy. Jeden pasek zwinąć w ślimaka i ułożyć na środku tortownicy o średnicy 26 cm. Pozostałymi paskami owinąć wokół pierwszego aż do wyczerpania ciasta. Następnie odstawić do ponownego wyrośnięcia.

3. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 40-45 minut. Po tym czasie wystudzić ciasto i  wierzch posypać cukrem pudrem.

4. Lukier:
Cukier przesiać do miski, dodać sok z cytryny i ucierać łyżką aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

5. Gotowym lukrem polać ciasto i posypać skórką pomarańczową.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz