Klasyczne,
domowe ciasto drożdżowe z masą makową, słodkim lukrem i cytrusową, orzeźwiającą
skórką to moja propozycja tradycyjnego, świątecznego wypieku. Drożdżowiec
smakuje zawsze i jest świetnym dodatkiem do małej czarnej.
Składniki:
360g
mąki pszennej
65g
masła extra
36g
świeżych drożdży
100g
cukru
2
jajka
130ml
mleka
850g
masy makowej
szczypta
soli
Lukier:
100g
cukru pudru
2-3
łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
60g
kandyzowanej skórki pomarańczy
masło
do wysmarowania formy
Wykonanie:
1.
Ciasto:
Drożdże
pokruszyć, dodać łyżkę cukru i tyle letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty.
Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę
przesiać do miski, dodać jajka, cukier, szczyptę soli, resztę mleka i
rozrobiony zaczyn drożdżowy. Składniki wymieszać mikserem, pod koniec mieszania
dodać rozpuszczone masło. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie
odchodzić od rąk. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
2. Wyrośnięte ciasto rozwałkować
na kształt prostokąta o wymiarach 45 x 30 cm i posmarować masą makową. Pociąć na
paski o szerokości odpowiadającej wysokości tortownicy. Jeden pasek zwinąć w
ślimaka i ułożyć na środku tortownicy o średnicy 26 cm. Pozostałymi paskami
owinąć wokół pierwszego aż do wyczerpania ciasta. Następnie odstawić do
ponownego wyrośnięcia.
3.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 40-45 minut. Po tym czasie
wystudzić ciasto i wierzch posypać
cukrem pudrem.
4.
Lukier:
Cukier przesiać do miski, dodać sok z cytryny i
ucierać łyżką aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
5. Gotowym lukrem polać ciasto i posypać skórką
pomarańczową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz