Kawałki
ryby w towarzystwie chrupiących kiszonych ogórków, wyrazistej cebulki,
pachnącego jałowca i niezwykle aromatycznej suszonej śliwki z pewnością będą
hitem imprezowego stołu i zadowolą fanów popularnego śledzika.
Składniki:
600g
płatów śledziowych Matias
Marynata:
2
szklanki wody
1/2
szklanki cukru
3
liście laurowe
4
ziarna ziela angielskie
6
ziarna jałowca
1
szklanka octu
2
cebule
Zalewa:
600g
cebuli
200g
suszonych śliwek
4
ogórki kiszone
3
łyżki koncentratu pomidorowego
4
liście laurowe
2
łyżki majeranku
4
łyżki oleju
sól
i pieprz
Wykonanie:
1.
Filety śledziowe zalać zimną wodą i moczyć przez około 3-4 godziny. Po tym
czasie odsączyć z wody.
2.
Marynata:
Wodę
z cukrem zagotować, dodać liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, wlać ocet
i na końcu dodać pokrojoną w piórka cebulę. Całość dokładnie wymieszać i gotową
marynatą zalać wymoczone śledzie. Wstawić do lodówki na około 2-3 dni. Po tym
czasie osączyć z marynaty.
3.
Zalewa:
Ogórki
pokroić w małą kostkę, a śliwki przekroić na połówki. Cebulę pokroić w kostkę i
przesmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie dodać śliwki, ogórki, koncentrat
pomidorowy, liście laurowe i całość chwilę smażyć na małym ogniu. Po tym czasie
doprawić do smaku majerankiem, pieprzem, szczyptą soli, całość wymieszać i
pozostawić do wystudzenia.
4. Osączone śledzie pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z wystudzoną
zalewą. Wstawić do lodówki na około kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz