sobota, 14 grudnia 2019

Śledzie z suszonymi śliwkami


Kawałki ryby w towarzystwie chrupiących kiszonych ogórków, wyrazistej cebulki, pachnącego jałowca i niezwykle aromatycznej suszonej śliwki z pewnością będą hitem imprezowego stołu i zadowolą fanów popularnego śledzika.

Składniki:

600g płatów śledziowych Matias

Marynata:
2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskie
6 ziarna jałowca
1 szklanka octu
2 cebule

Zalewa:
600g cebuli
200g suszonych śliwek
4 ogórki kiszone
3 łyżki koncentratu pomidorowego
4 liście laurowe
2 łyżki majeranku
4 łyżki oleju
sól i pieprz

Wykonanie:

1. Filety śledziowe zalać zimną wodą i moczyć przez około 3-4 godziny. Po tym czasie odsączyć z wody.

2. Marynata:
Wodę z cukrem zagotować, dodać liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, wlać ocet i na końcu dodać pokrojoną w piórka cebulę. Całość dokładnie wymieszać i gotową marynatą zalać wymoczone śledzie. Wstawić do lodówki na około 2-3 dni. Po tym czasie osączyć z marynaty.

3. Zalewa:
Ogórki pokroić w małą kostkę, a śliwki przekroić na połówki. Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie dodać śliwki, ogórki, koncentrat pomidorowy, liście laurowe i całość chwilę smażyć na małym ogniu. Po tym czasie doprawić do smaku majerankiem, pieprzem, szczyptą soli, całość wymieszać i pozostawić do wystudzenia.

4. Osączone śledzie pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z wystudzoną zalewą. Wstawić do lodówki na około kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz