Klasyczny,
uwielbiany w naszych domach sernik w duecie z pachnącymi przyprawami korzennymi
i nadzianymi śliwkami piernikami to doskonała propozycja dla fanów tego
najpopularniejszego ciasta w zupełnie nowej odsłonie, którą warto wypróbować.
Składniki:
Ciasto:
1,5szklanki
maki pszennej
150g
masła extra
2
żółtka
1
całe jajko
3
łyżeczki kakao
1/2
szklanka cukru pudru
2
łyżeczki cukru wanilinowego
2
łyżeczki proszku do pieczenia
masło
do wysmarowania formy
Masa
serowa:
1,20kg
półtłustego sera
200g
masła
1
szklanka cukru
2
łyżeczki cukru wanilinowego
1
budyń waniliowy
3
żółtka
2
całe jajka
2,5
szklanki mleka
Polewa:
200g
mlecznej czekolady
6
łyżek mleka
Dodatkowo:
500g
pierników w kształcie gwiazdek
kolorowa
posypka do ciast
Wykonanie:
1. Ciasto:
Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do
pieczenia, kakao, cukry, masło, żółtka oraz całe jajko. Następnie zagnieść i
wyrobić na jednolite ciasto, podzielić na dwie części, owinąć folią spożywczą i
wstawić do zamrażalnika aby stwardniało (ciasto musi być twarde aby móc zetrzeć
na tarce). Po tym czasie obydwie części ciasta zetrzeć na tarce o grubych
oczkach bezpośrednio na blachę o wymiarach 25cm x 39cm wyłożoną papierem do
pieczenia i wysmarowaną masłem.
2. Masa serowa:
Całe jajka i żółtka utrzeć z cukrami, dodać masło
i dalej ucierać. Następnie dodać mleko, budyń oraz ser partiami, cały czas
ucierając aby masa serowa stała się gładka.
3. Połowę masy serowej wylać na spód blaszki
gdzie było wcześniej starte ciasto, ułożyć pierniczki na całej powierzchni ciasta,
a następnie wylać resztę masy serowej. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do
180 stopni i piec około 60 minut. Po tym
czasie pozostawić do wystudzenia.
4. Polewa:
Czekoladę i mleko rozpuścić w kąpieli wodnej do
uzyskania jednolitej konsystencji polewy. Następnie wierzch wystudzonego ciasta
polać polewą i posypać kolorową posypką.
jakie to pyszne!
OdpowiedzUsuń