sobota, 14 grudnia 2019

Łaciaty sernik z piernikami


Klasyczny, uwielbiany w naszych domach sernik w duecie z pachnącymi przyprawami korzennymi i nadzianymi śliwkami piernikami to doskonała propozycja dla fanów tego najpopularniejszego ciasta w zupełnie nowej odsłonie, którą warto wypróbować.

Składniki:

Ciasto:
1,5szklanki maki pszennej
150g masła extra
2 żółtka
1 całe jajko
3 łyżeczki kakao
1/2 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
masło do wysmarowania formy

Masa serowa:
1,20kg półtłustego sera
200g masła
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 budyń waniliowy
3 żółtka
2 całe jajka
2,5 szklanki mleka

Polewa:
200g mlecznej czekolady
6 łyżek mleka

Dodatkowo:
500g pierników w kształcie gwiazdek
kolorowa posypka do ciast

Wykonanie:

1. Ciasto:
Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, kakao, cukry, masło, żółtka oraz całe jajko. Następnie zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto, podzielić na dwie części, owinąć folią spożywczą i wstawić do zamrażalnika aby stwardniało (ciasto musi być twarde aby móc zetrzeć na tarce). Po tym czasie obydwie części ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na blachę o wymiarach 25cm x 39cm wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną masłem.

2. Masa serowa:
Całe jajka i żółtka utrzeć z cukrami, dodać masło i dalej ucierać. Następnie dodać mleko, budyń oraz ser partiami, cały czas ucierając aby masa serowa stała się gładka.

3. Połowę masy serowej wylać na spód blaszki gdzie było wcześniej starte ciasto, ułożyć pierniczki na całej powierzchni ciasta, a następnie wylać resztę masy serowej. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni  i piec około 60 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.

4. Polewa:
Czekoladę i mleko rozpuścić w kąpieli wodnej do uzyskania jednolitej konsystencji polewy. Następnie wierzch wystudzonego ciasta polać polewą i posypać kolorową posypką.





1 komentarz: