Domowe pierogi nadziane słodkim farszem z dużą
ilości maku, chrupiących orzechów, zdrowego miodu i cytrusowej skórki z
pewnością będą słodką ozdobą świątecznego stołu. Całość oblana aromatycznym,
mocno waniliowym sosem sprawia, że obłędnie smakują i szybko znikają z talerzy.
Składniki:
Ciasto:
500g
mąki
2
łyżki oleju
około
1 szklanki ciepłej wody
szczypta
soli
Farsz:
280g
maku
500ml
mleka
4
łyżki masła
2
łyżki miodu
1
łyżka cukru pudru
4
łyżki rodzynek
8 łyżek
orzechów włoskich
2
łyżki skórki kandyzowanej pomarańczowej
1
żółtko
Sos waniliowy:
200ml śmietany 30%
2 łyżki brązowego cukru
2 żółtka
1 laska wanilii
Wykonanie:
1. Farsz:
Mak wypłukać, odcedzić, przełożyć do
rondelka, zalać gorącym mlekiem i gotować około 30 minut. Po tym czasie
wystudzić i zmielić dwukrotnie maszynką do mielenia o drobnych oczkach. Rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczową posiekać na
drobne kawałki. Masło roztopić dodać mak, miód,
cukier, rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczową, żółtko i całość dokładnie
wymieszać.
2. Ciasto:
Mąkę przesiać do miski,
dodać szczyptę soli, olej i stopniowo wlewać letnią wodę cały czas zagniatając
ciasto (wtedy ciasto zrobi się bardziej zwarte). Następnie przełożyć na
stolnicę, podsypać mąką i wyrobić rękoma aż ciasto stanie się elastyczne.
Ciasto przełożyć do foliowego woreczka i odłożyć na około 20-30 minut aby
odpoczęło.
3. Gotowe ciasto podzielić
na pół i rozwałkować kolejno na płaty
o grubości około 3 mm (podsypać mąką). Obręczą o średnicy 9 cm wyciąć koła, nałożyć farsz makowy i zlepić pierogi.
o grubości około 3 mm (podsypać mąką). Obręczą o średnicy 9 cm wyciąć koła, nałożyć farsz makowy i zlepić pierogi.
4. Gotowe pierogi układać
na desce podsypanej mąką (można przykryć ściereczką aby się nie zeschły). W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami
wrzucać pierogi i gotować około 2-3 minut od wypłynięcia.
5. Sos:
W rondelku zagotować
śmietanę z przekrojoną na pół i oczyszczoną z ziarenek laską wanilii. Po tym
czasie usunąć ze śmietany laskę wanilii, a żółtka utrzeć z cukrem na puch,
dodać gorącą śmietanę i ponownie zagotować.
6. Gotowe makowe pierogi podawać z sosem waniliowym i
posypane bakaliami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz