sobota, 14 grudnia 2019

Pierogi z makiem, bakaliami i sosem waniliowym


Domowe pierogi nadziane słodkim farszem z dużą ilości maku, chrupiących orzechów, zdrowego miodu i cytrusowej skórki z pewnością będą słodką ozdobą świątecznego stołu. Całość oblana aromatycznym, mocno waniliowym sosem sprawia, że obłędnie smakują i szybko znikają z talerzy.

Składniki:

Ciasto:
500g mąki
2 łyżki oleju
około 1 szklanki ciepłej wody
szczypta soli

Farsz:
280g maku
500ml mleka
4 łyżki masła
2 łyżki miodu
1 łyżka cukru pudru
4 łyżki rodzynek
8 łyżek orzechów włoskich
2 łyżki skórki kandyzowanej pomarańczowej
1 żółtko

Sos waniliowy:
200ml śmietany 30%
2 łyżki brązowego cukru
2 żółtka
1 laska wanilii

Wykonanie:


1. Farsz:
Mak wypłukać, odcedzić, przełożyć do rondelka, zalać gorącym mlekiem i gotować około 30 minut. Po tym czasie wystudzić i zmielić dwukrotnie maszynką do mielenia o drobnych oczkach. Rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczową posiekać na drobne kawałki. Masło roztopić dodać mak, miód, cukier, rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczową, żółtko i całość dokładnie wymieszać.

2. Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, olej i stopniowo wlewać letnią wodę cały czas zagniatając ciasto (wtedy ciasto zrobi się bardziej zwarte). Następnie przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i wyrobić rękoma aż ciasto stanie się elastyczne. Ciasto przełożyć do foliowego woreczka i odłożyć na około 20-30 minut aby odpoczęło.

3. Gotowe ciasto podzielić na pół i rozwałkować kolejno na płaty
o grubości około 3 mm (podsypać mąką). Obręczą o średnicy 9 cm  wyciąć koła, nałożyć farsz makowy i zlepić pierogi.

4. Gotowe pierogi układać na desce podsypanej mąką (można przykryć ściereczką aby się nie zeschły). W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać pierogi i gotować około 2-3 minut od wypłynięcia.

5. Sos:
W rondelku zagotować śmietanę z przekrojoną na pół i oczyszczoną z ziarenek laską wanilii. Po tym czasie usunąć ze śmietany laskę wanilii, a żółtka utrzeć z cukrem na puch, dodać gorącą śmietanę i ponownie zagotować.

6. Gotowe makowe pierogi podawać z sosem waniliowym i posypane bakaliami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz