sobota, 7 grudnia 2019

Calzone z kiełbasą w towarzystwie szpinaku i kolorowych warzyw


Calzone to pizza o kształcie pieroga, cienkie ciasto z pachnącym farszem na bazie szpinaku, warzyw, wędzonej kiełbasy i wyrazistej czerwonej cebuli, które idealnie ze sobą współgrają. Jest to przepis na uwielbiany przez nas placek z rodem ze słonecznej Italii.

Składniki:

Ciasto:
30g świeżych drożdży
340g mąki na pizzę typu ,,0’’
250ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
oliwa do wysmarowania formy

Farsz:
200g mrożonego szpinaku
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1/2 puszki konserwowego groszku
1/2 puszki konserwowej kukurydzy
1/2 czerwonej papryki
100g żółtego sera
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki ketchupu pikantnego
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 białko
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Ciasto:
Drożdże pokruszyć, dodać cukier, połowę ilości wody i dokładnie wymieszać. Do miski wsypać mąkę, oliwę, sól, wyrośnięte drożdże i pozostałą ilość ciepłej wody. Ciasto dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

2. Farsz:
Kiełbasę i paprykę pokroić w kostkę. Kukurydzę i groszek odsączyć z zalewy, a żółty ser zetrzeć na tarce. Cebulę z czosnkiem drobno posiekać i zeszklić na maśle z dodatkiem oliwy. Następnie dodać szpinak, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dokładnie wymieszać i smażyć około 5-7 minut. Po tym czasie dodać kiełbasę, kukurydzę, groszek, paprykę, połowę ilości żółtego sera i koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części i każdy kawałek uformować na kształt okrągłego placka. Na każdym placku na połowie jego części ułożyć farsz, posypać żółtym serem, zgiąć w połowie, uformować pieroga i dokładnie zlepić końce ciasta.

4. Gotowe pierogi ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pierogi posmarować rozkłóconym białkiem wymieszanym z ketchupem, posypać ziołami i pozostawić na około 30 minut do lekkiego wyrośnięcia.

5. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 15-20 minut.

6. Gotowe calzone podawać z różnego rodzaju sosami.









Pamiętacie te ciepłe letnie wieczory w towarzystwie przyjaciół i rozpalonego pachnącego kiełbasą grilla? Ten czas już za nami, ale nie ma się co smucić! Kiełbasy Morlińskie nie zapadają w zimowy sen, za to z chęcią posłużą za podstawę Waszych ulubionych potraw.

Więcej na https://morliny.pl



1 komentarz: