Calzone to pizza o kształcie pieroga, cienkie ciasto z pachnącym farszem
na bazie szpinaku, warzyw, wędzonej kiełbasy i wyrazistej czerwonej cebuli,
które idealnie ze sobą współgrają. Jest to przepis na uwielbiany przez nas
placek z rodem ze słonecznej Italii.
Składniki:
Ciasto:
30g świeżych drożdży
340g mąki na pizzę typu ,,0’’
250ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
oliwa do wysmarowania formy
Farsz:
200g mrożonego szpinaku
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1/2 puszki konserwowego groszku
1/2 puszki konserwowej kukurydzy
1/2 czerwonej papryki
100g żółtego sera
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki ketchupu pikantnego
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 białko
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Ciasto:
Drożdże pokruszyć, dodać cukier, połowę ilości wody i dokładnie
wymieszać. Do miski wsypać mąkę, oliwę, sól, wyrośnięte drożdże i pozostałą
ilość ciepłej wody. Ciasto dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić do
wyrośnięcia.
2. Farsz:
Kiełbasę i paprykę pokroić w kostkę. Kukurydzę i groszek odsączyć
z zalewy, a żółty ser zetrzeć na tarce. Cebulę z czosnkiem drobno posiekać i
zeszklić na maśle z dodatkiem oliwy. Następnie dodać szpinak, doprawić do smaku
solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dokładnie wymieszać i smażyć około 5-7
minut. Po tym czasie dodać kiełbasę, kukurydzę, groszek, paprykę, połowę ilości
żółtego sera i koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do
smaku solą i pieprzem.
3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części i każdy kawałek uformować
na kształt okrągłego placka. Na każdym placku na połowie jego części ułożyć
farsz, posypać żółtym serem, zgiąć w połowie, uformować pieroga i dokładnie
zlepić końce ciasta.
4. Gotowe pierogi ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i
wyłożonej papierem do pieczenia. Pierogi posmarować rozkłóconym białkiem
wymieszanym z ketchupem, posypać ziołami i pozostawić na około 30 minut do
lekkiego wyrośnięcia.
5. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i
piec przez około 15-20 minut.
6. Gotowe calzone podawać z różnego rodzaju sosami.
Pamiętacie te ciepłe letnie wieczory w towarzystwie przyjaciół i
rozpalonego pachnącego kiełbasą grilla? Ten czas już za nami, ale nie ma się co
smucić! Kiełbasy Morlińskie nie zapadają w zimowy sen, za to z chęcią posłużą
za podstawę Waszych ulubionych potraw.
Więcej na https://morliny.pl
Gratulacje :)
OdpowiedzUsuń