sobota, 7 grudnia 2019

Drożdżowe szaszłyki z kiełbasą, serem i nutą prażonej cebulki


Pyszne małe kiełbaski ukryte w drożdżowym cieście z nutą prażonej cebulki, zapieczone w formie szaszłyków będą smaczną przekąską imprezowego stołu. Odrywane kąski z gorącą kiełbaską, oblane warstwą ketchupu lub z dodatkiem sosu czosnkowego są świetną alternatywą klasycznego hot-doga i z pewnością polubią je również najmłodsi.

Składniki:

Ciasto:
200g mąki pszennej
20g świeżych drożdży
120ml ciepłego mleka
50g masła extra
40g prażonej cebuli
1 jajko
1/2 łyżeczka soli
1/2 łyżeczka cukru

Dodatkowo:
100g startego, żółtego sera
6 łyżeczek ketchupu pikantnego
olej do wysmarowania formy

Wykonanie:

1. Drożdże pokruszyć, dodać cukier i tyle ciepłego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięte drożdże, sól, jajko, prażoną cebulę, rozpuszczone masło i ciepłe mleko. Całość dokładnie wymieszać, zagnieść i wyrobić rękoma na jednolite, sprężyste ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką.

2. Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, przyciąć do wymiarów kiełbasy, posmarować ketchupu, posypać startym serem, położyć kiełbasę i zwinąć w ciasto. Następnie pokroić na talarki o szerokości około 1,5-2 cm i nabić je na patyczki od szaszłyków.

3. Gotowe szaszłyki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wysmarowaną olejem, odstawić na około 30 minut.

4. Po  tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15-20 minut.

5. Szaszłyki podawać z różnego rodzaju sosami.



Z Kiełbasami Morlińskimi nie ma w kuchni rzeczy niemożliwych!
Sprawdźcie na https://morliny.pl








Kiełbasy Morlińskie nie zapadają w zimowy sen, za to z chęcią posłużą za podstawę Waszych ulubionych potraw.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz