Pyszne
małe kiełbaski ukryte w drożdżowym cieście z nutą prażonej cebulki, zapieczone
w formie szaszłyków będą smaczną przekąską imprezowego stołu. Odrywane kąski z
gorącą kiełbaską, oblane warstwą ketchupu lub z dodatkiem sosu czosnkowego są
świetną alternatywą klasycznego hot-doga i z pewnością polubią je również
najmłodsi.
Składniki:
Ciasto:
200g
mąki pszennej
20g
świeżych drożdży
120ml
ciepłego mleka
50g
masła extra
40g
prażonej cebuli
1
jajko
1/2
łyżeczka soli
1/2
łyżeczka cukru
Dodatkowo:
100g
startego, żółtego sera
6
łyżeczek ketchupu pikantnego
olej
do wysmarowania formy
Wykonanie:
1. Drożdże pokruszyć, dodać cukier i tyle ciepłego mleka,
by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do
wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięte drożdże, sól, jajko,
prażoną cebulę, rozpuszczone masło i ciepłe mleko. Całość dokładnie wymieszać,
zagnieść i wyrobić rękoma na jednolite, sprężyste ciasto. Odstawić do
wyrośnięcia w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką.
2. Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, przyciąć do
wymiarów kiełbasy, posmarować ketchupu, posypać startym serem, położyć kiełbasę
i zwinąć w ciasto. Następnie pokroić na talarki o szerokości około 1,5-2 cm i
nabić je na patyczki od szaszłyków.
3. Gotowe szaszłyki przełożyć na blaszkę wyłożoną
papierem do pieczenia wysmarowaną
olejem, odstawić na około 30 minut.
4. Po tym czasie
wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15-20 minut.
5. Szaszłyki podawać z różnego rodzaju sosami.
Z Kiełbasami Morlińskimi nie ma w kuchni rzeczy niemożliwych!
Sprawdźcie na https://morliny.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz