czwartek, 5 grudnia 2019

Wigilijny kulebiak


Kulebiak to tradycyjna świąteczna potrawa, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Drożdżowe, mięciutkie ciasto, nadziane pachnącymi grzybami, które idealnie komponują się z wyrazistą kiszoną kapustą są świetnym uzupełnieniem świątecznego czerwonego barszczu.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:
430g mąki pszennej
250ml ciepłego mleka
40g świeżych drożdży
70g masła extra
1 jajko
1/2 łyżeczka soli
szczypta soli

Farsz:
40g suszonych leśnych grzybów
500g kiszonej kapusty
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 marchew
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
sól
pieprz
olej

Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane do posmarowania
garść sezamu do posypania

Wykonanie:

1. Ciasto drożdżowe:
Drożdże pokruszyć, dodać cukier i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, sól, jajko i masło rozpuszczone w pozostałej ilości mleka. Całość dokładnie wymieszać, zagnieść i wyrobić rękoma na jednolite ciasto, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.

2. Farsz:
Suszone grzyby zalać jedną szklanką zimnej wody i odstawić na około 12 godzin. Po tym czasie odcedzić (wodę zostawić do gotowania kapusty), a grzyby drobno posiekać. Cebulę i czosnek drobno poszatkować, zeszklić na oleju, dodać posiekane grzyby i chwilę smażyć. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a kuestę drobno posiekać i razem przełożyć do garnka. Następnie zalać wodą od namoczenia grzybów, dodać liście laurowe, ziele angielskie, przesmażoną cebulę z czosnkiem i grzybami. Całość gotować około 40 minut aż do miękkości kapusty. Na samym końcu doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

3. Gotowe, wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 30 x 40 cm, rozłożyć farsz i zwinąć w roladę (kawałek ciasta zostawić na dekorację- gwiazdki).

4. Gotowy kulebiak przełożyć na blachę wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem, ułożyć dekoracje z ciasta, posypać sezamem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut.


Wyjątkowe okazje wymagają wyjątkowej oprawy. Nic tak nie podkreśla urody stołu jak elegancka zastawa porcelanowa oraz jej doskonały kształt. Porcelana Kubiko łączy w sobie te cechy, dzięki czemu jest idealna na specjalne okazje, podczas ważnych uroczystości oraz rodzinnych spotkań. Nowoczesny, geometryczny kształt Kubiko oraz czysta biel porcelany to niezwykle ciekawe połączenie oraz idealna propozycja dla miłośników prawdziwych nowości. Niekwestionowaną zaletą porcelany Kubiko jest oprócz niestandardowego kształtu, zwiększona wytrzymałość na obtłuczenia. Funkcjonalność tej zastawy zwiększa dodatkowo odporność na działanie wysokich temperatur oraz uszkodzenia mechaniczne. Jest to niezwykle praktyczne rozwiązanie, które sprawdza się przy długotrwałym i bardzo częstym użytkowaniu, zmywaniu. Dlatego też doskonale sprawdza się zarówno w gastronomii, jak i naszych domach.


Nie masz pomysłu na prezent? 






Noże Ambition są doskonałym pomysłem na prezent dla każdej kobiety. 




Boże Narodzenie tuż-tuż. A jak święta to wyjątkowy czas spędzony z bliskimi przy wspólnym stole suto zastawionym pysznymi i aromatycznymi potrawami, za których smakiem tęsknimy przez cały rok.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz