Kulebiak
to tradycyjna świąteczna potrawa, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej
kolacji. Drożdżowe, mięciutkie ciasto, nadziane pachnącymi grzybami, które
idealnie komponują się z wyrazistą kiszoną kapustą są świetnym uzupełnieniem
świątecznego czerwonego barszczu.
Składniki:
Ciasto
drożdżowe:
430g
mąki pszennej
250ml
ciepłego mleka
40g
świeżych drożdży
70g
masła extra
1
jajko
1/2
łyżeczka soli
szczypta
soli
Farsz:
40g
suszonych leśnych grzybów
500g
kiszonej kapusty
2
cebule
2 ząbki
czosnku
1
marchew
2
liście laurowe
4
ziarna ziela angielskiego
sól
pieprz
olej
Dodatkowo:
1
jajko roztrzepane do posmarowania
garść
sezamu do posypania
Wykonanie:
1.
Ciasto drożdżowe:
Drożdże
pokruszyć, dodać cukier i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty.
Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę
przesiać do miski, dodać drożdże, sól, jajko i masło rozpuszczone w pozostałej
ilości mleka. Całość dokładnie wymieszać, zagnieść i wyrobić rękoma na
jednolite ciasto, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
2.
Farsz:
Suszone
grzyby zalać jedną szklanką zimnej wody i odstawić na około 12 godzin. Po tym
czasie odcedzić (wodę zostawić do gotowania kapusty), a grzyby drobno posiekać.
Cebulę i czosnek drobno poszatkować, zeszklić na oleju, dodać posiekane grzyby
i chwilę smażyć. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a kuestę
drobno posiekać i razem przełożyć do garnka. Następnie zalać wodą od namoczenia
grzybów, dodać liście laurowe, ziele angielskie, przesmażoną cebulę z czosnkiem
i grzybami. Całość gotować około 40 minut aż do miękkości kapusty. Na samym
końcu doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
3.
Gotowe, wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach
30 x 40 cm, rozłożyć farsz i zwinąć w roladę (kawałek ciasta zostawić na dekorację-
gwiazdki).
4. Gotowy kulebiak przełożyć na blachę wysmarowaną olejem i wyłożoną
papierem do pieczenia. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem, ułożyć
dekoracje z ciasta, posypać sezamem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
przez około 45 minut.
Wyjątkowe okazje wymagają wyjątkowej oprawy. Nic tak nie podkreśla urody
stołu jak elegancka zastawa porcelanowa oraz jej doskonały kształt. Porcelana
Kubiko łączy w sobie te cechy, dzięki czemu jest idealna na specjalne okazje,
podczas ważnych uroczystości oraz rodzinnych spotkań. Nowoczesny, geometryczny
kształt Kubiko oraz czysta biel porcelany to niezwykle ciekawe połączenie oraz
idealna propozycja dla miłośników prawdziwych nowości. Niekwestionowaną zaletą
porcelany Kubiko jest oprócz niestandardowego kształtu, zwiększona wytrzymałość
na obtłuczenia. Funkcjonalność tej zastawy zwiększa dodatkowo odporność na
działanie wysokich temperatur oraz uszkodzenia mechaniczne. Jest to niezwykle
praktyczne rozwiązanie, które sprawdza się przy długotrwałym i bardzo częstym
użytkowaniu, zmywaniu. Dlatego też doskonale sprawdza się zarówno w
gastronomii, jak i naszych domach.
Nie masz pomysłu na prezent?
Noże Ambition są doskonałym pomysłem na prezent dla każdej kobiety.
Kupicie je na https://ambition.pl/kolekcja/noze-granite
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz