Słodkie,
kruche tartaletki ze złocistą, chrupiącą kruszonką, z orzeźwiającymi,
dojrzewającymi w słońcu jabłkami, uprażonymi z dodatkiem aromatycznego cynamonu
to fajny pomysł na całoroczny deser do kawki w gronie najbliższych.
Składniki:
Ciasto
kruche:
300g
mąki pszennej
125g
masła ekstra
70g
cukru pudru
1
jajko
bułka
tarta do posypania foremek
masło
do wysmarowania formy
Kruszonka:
100g
mąki pszennej
50g
cukru
50g
masła ekstra
Farsz
jabłkowy:
500g
jabłek (waga po obraniu)
4
łyżki cukru trzcinowego
2
łyżki przyprawy do szarlotki
1
łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
1.
Farsz jabłkowy:
Jabłka
obrać ze skórki, przełożyć do dużej miski, zasypać cukrem, przyprawą do
szarlotki , cynamonem i dokładnie wymieszać. Następnie kilka minut podprażyć na
patelni.
2.
Kruszonka:
Masło,
mąkę i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy kruszonki.
3.
Ciasto:
Mąkę
przesiać do miski, dodać cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką.
Dodać jajko, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić. Owinąć folią spożywczą i
schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować
podsypując mąką, wylepić foremki
tartaletek o średnicy 9 cm wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą. Ciasto
nakłuć widelcem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15
minut.
4. Na podpieczone spody tartaletek wyłożyć jabłka i posypać kruszonką.
Piec ponownie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
wyjątkowo urocze:)
OdpowiedzUsuń