Domowe,
pozbawione konserwantów i polepszaczy dyniowe bułeczki to świetna propozycja na
przygotowanie pieczywa własnego wypieku, które idealnie sprawdzi się do
przygotowania śniadania. Świeża, ciepła bułeczka posmarowana warstwą prawdziwego,
śmietankowego masła to zdecydowanie smak dzieciństwa, którego się nie zapomina.
Składniki:
230g
mąki pszennej
50g
mąki kukurydzianej
1
jajko
22g
świeżych drożdży
80g
puree z dyni
100ml
mleka
40g
masła
20g
cukru
szczypta
soli
masło
do wysmarowania formy
1
jajko rozkłócone do posmarowania
Wykonanie:
1.
Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był
dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia.
Mąki przesiać do miski dodać szczyptę soli, masło, puree z dyni, resztę mleka i
zaczyn drożdżowy. Składniki zagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto aż
zacznie odchodzić od rąk. Postawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i
pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
2.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, uformować wałeczek, podzielić na 9
kawałków i uformować bułeczki. Następnie bułeczki ułożyć na wysmarowanej masłem
i wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Bułeczki lekko spłaszczyć, naciąć
boki ostrym nożem (po 7 nacięć na bułce) i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
3. Po tym czasie podrośnięte bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem, na
środku umieścić ogonek od listka laurowego i wstawić do piekarnika nagrzanego
do 175 stopni i piec przez około 20-25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz