Aromatyczne
cannelloni przekładane zdrowym szpinakiem połączonym z intensywnym smakiem
czosnku i greckiego sera, z dodatkiem sosu z dojrzewających w słońcu pomidorów.
Całość gotowego obiadowego dania dopełnia dodatek kurczaka.
Składniki:
Farsz:
32
rurki makaronu cannelloni
900g
mrożonego szpinaku
500g
fileta z kurczaka
180g
sera fety
1
cebula
3
ząbki czosnku
1
łyżeczka tymianku
1
łyżeczka bazylii
szczypta
gałki muszkatołowej
3
łyżki masła
olej
sól
pieprz
Sos
pomidorowy:
2 puszki
pomidorów
1
cebula
2
ząbki czosnku
1
łyżeczka ostrej papryki
1
łyżeczka słodkiej papryki
1
łyżeczka bazylii
150g
żółtego sera gouda
olej
sól
pieprz
Wykonanie:
1.
Filet z kurczaka pokroić w bardzo drobną kostkę, oprószyć solą, pieprzem,
tymiankiem, bazylią i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie podsmażyć na
niewielkiej ilości oleju.
2.
Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekać i zeszklić na maśle. Dodać rozmrożony
szpinak i całość smażyć około 10 minut. Następnie dodać pokruszony ser feta i
usmażonego kurczaka. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem
i szczyptą gałki muszkatołowej. Gotowym farszem nafaszerować rurki makaronu, za
pomocą rękawa cukierniczego.
3.
Sos pomidorowy:
Cebulę
i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać paprykę ostrą, słodką i
chwilę smażyć. Następnie wlać pomidory z puszki, doprowadzić do wrzenia i
gotować około 5-8 minut, aż część sosu troszkę odparuje. Po tym czasie doprawić
do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią.
4. Na dno naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem wylać 1/3 sosu
pomidorowego, ułożyć połowę nafaszerowanych rurek szpinakowych, polać sosem
pomidorowym, ułożyć pozostała ilość rurek i wylać resztę sosu pomidorowego.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut. Po tym
czasie posypać startym żółtym serem i dalej zapiekać w piekarniku nagrzanym do
180 stopni przez kolejne 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz