czwartek, 28 listopada 2019

Szpinakowe cannelloni z kurczakiem w sosie pomidorowym


Aromatyczne cannelloni przekładane zdrowym szpinakiem połączonym z intensywnym smakiem czosnku i greckiego sera, z dodatkiem sosu z dojrzewających w słońcu pomidorów. Całość gotowego obiadowego dania dopełnia dodatek kurczaka.

Składniki:

Farsz:
32 rurki makaronu cannelloni
900g mrożonego szpinaku
500g fileta z kurczaka
180g sera fety
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka bazylii
szczypta gałki muszkatołowej
3 łyżki masła
olej
sól
pieprz

Sos pomidorowy:
2 puszki pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka bazylii
150g żółtego sera gouda
olej
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Filet z kurczaka pokroić w bardzo drobną kostkę, oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem, bazylią i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.

2. Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekać i zeszklić na maśle. Dodać rozmrożony szpinak i całość smażyć około 10 minut. Następnie dodać pokruszony ser feta i usmażonego kurczaka. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Gotowym farszem nafaszerować rurki makaronu, za pomocą rękawa cukierniczego.

3. Sos pomidorowy:
Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać paprykę ostrą, słodką i chwilę smażyć. Następnie wlać pomidory z puszki, doprowadzić do wrzenia i gotować około 5-8 minut, aż część sosu troszkę odparuje. Po tym czasie doprawić do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią.

4. Na dno naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem wylać 1/3 sosu pomidorowego, ułożyć połowę nafaszerowanych rurek szpinakowych, polać sosem pomidorowym, ułożyć pozostała ilość rurek i wylać resztę sosu pomidorowego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut. Po tym czasie posypać startym żółtym serem i dalej zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez kolejne 20 minut.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz