czwartek, 28 listopada 2019

Sałatka z paluszkami krabowymi i ryżem


Kolorowa imprezowa sałatka, która sprawdzi się również jako drugie śniadanie. Przygotowana na bazie paluszków krabowych, kukurydzy, ogórka, ryżu, świeżego koperku i ugotowanych na twardo jajek.

Składniki:

250g paluszków krabowych
100g ryżu
1 puszka konserwowej kukurydzy z chilli
1 pęczek koperku
4 jajka
2 zielone ogórki
2-3 łyżki majonezu
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Paluszki krabowe pokroić w kostkę.

2. Ryż ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.

3. Kukurydzę  odsączyć z zalewy, a koper bardzo drobno posiekać.

4. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i pokroić w grubszą kostkę.

5. Ogórki dokładnie umyć, osuszyć, wyciąć miąższ i pokroić w kostkę.

6. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do miski. Dodać majonez i całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie wstawić do lodówki aby smaki się przegryzły.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz