czwartek, 3 października 2019

Ostra zupa z kurczakiem i mango


Niezwykle aromatyczna, słodko-ostra i mocno rozgrzewająca zupa na bazie soczystego kurczaka, świeżych warzyw, pachnącego imbiru, słodkiego kokosowego mleka, pikantnej papryczki i trawy cytrynowej to świetna mieszanka smaków z całego świata.

Składniki:

600g fileta z kurczaka
1 dojrzałe mango
2 marchewki
500g brokuł
400ml mleczka kokosowego
2 cebule
2 ząbki czosnku
1/2 papryczki chilli
2 łyżeczki startego świeżego imbiru
2 łyżeczki trawy cytrynowej
1/2 łyżeczki kurkumy
1l bulionu drobiowego
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
sok z 1/2 limonki
2 łyżki masła
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Filet z kurczaka umyć, pokroić w paski, oprószyć solą, pieprzem i odstawić na około 30 minut.

2. Marchew, mango obrać ze skóry, pokroić w kostkę, a brokuł pokroić na mniejsze różyczki.

3. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle, dodać papryczkę chilli, starty imbir, trawę cytrynową, kurkumę, paprykę ostrą, słodką i smażyć jeszcze chwilę. Następnie dodać marchew i wlać bulion drobiowy, gotować do momentu aż marchew będzie al dente. Po tym czasie dodać kurczaka, brokuł, mango i chwilę gotować. Na sam koniec wlać mleko kokosowe, sok z limonki, zagotować i całość jeszcze chwilę gotować. Na samym końcu doprawić do smaku solą i pieprzem.






1 komentarz:

  1. Bardzo specyficzne połączenie składników. Uwielbiam mango a więc zupka będzie przepyszna! ; )

    OdpowiedzUsuń