Niezwykle
aromatyczna, słodko-ostra i mocno rozgrzewająca zupa na bazie soczystego
kurczaka, świeżych warzyw, pachnącego imbiru, słodkiego kokosowego mleka,
pikantnej papryczki i trawy cytrynowej to świetna mieszanka smaków z całego
świata.
Składniki:
600g
fileta z kurczaka
1 dojrzałe
mango
2
marchewki
500g
brokuł
400ml
mleczka kokosowego
2
cebule
2
ząbki czosnku
1/2
papryczki chilli
2
łyżeczki startego świeżego imbiru
2
łyżeczki trawy cytrynowej
1/2
łyżeczki kurkumy
1l
bulionu drobiowego
1
łyżeczka ostrej papryki
1
łyżeczka słodkiej papryki
sok
z 1/2 limonki
2
łyżki masła
sól
pieprz
Wykonanie:
1.
Filet z kurczaka umyć, pokroić w paski, oprószyć solą, pieprzem i odstawić na około
30 minut.
2.
Marchew, mango obrać ze skóry, pokroić w kostkę, a brokuł pokroić na mniejsze
różyczki.
3. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle, dodać papryczkę
chilli, starty imbir, trawę cytrynową, kurkumę, paprykę ostrą, słodką i smażyć
jeszcze chwilę. Następnie dodać marchew i wlać bulion drobiowy, gotować do
momentu aż marchew będzie al dente. Po tym czasie dodać kurczaka, brokuł, mango
i chwilę gotować. Na sam koniec wlać mleko kokosowe, sok z limonki, zagotować i
całość jeszcze chwilę gotować. Na samym końcu doprawić do smaku solą i
pieprzem.
Bardzo specyficzne połączenie składników. Uwielbiam mango a więc zupka będzie przepyszna! ; )
OdpowiedzUsuń