sobota, 19 października 2019

Panna cotta z waniliową nutą i egzotycznymi owocami


Panna cotta to słodkość wywodząca się z północnej Italii. Mocno waniliowy smak idealnie  łączy się ze słodkością mango i orzeźwiającymi owocami granatu, smakuje obłędnie i jest świetną propozycją szybkiego deseru z owocami.

Składniki:

200ml śmietany 30%
150ml mleka
1/2 laska wanilii
4 łyżeczki cukru
2 płaskie łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:
1 dojrzałe mango
1 granat

Wykonanie:

1. Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnego mleka, wymieszać i odstawić do napęcznienia. Do garnka wlać śmietanę, pozostałe mleko, dodać miąższ z laski wanilii, laskę wanilii, cukier i całość wymieszać. Następnie doprowadzić do wrzenia, usunąć laskę wanilii, dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do lekkiego wystudzenia. Po tym czasie przelać do 3 foremek (u mnie kształt babeczki) i wstawić do lodówki.

2. Mango obrać, pokroić na mniejsze części i zmiksować do postaci puree. Granat przekroić na pół i wyłuskać ziarna owocu.

3. Gotowe puree z mango wylać na 3 małe talerzyki, na środku każdego talerzyka ułożyć wyciągniętą z foremki panna cottę i posypać ziarenkami granatu.





1 komentarz:

  1. Barbara Kalińska Należy do grupy Torty ciasta i ciasteczka23 października 2019 17:20

    Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń