Panna
cotta to słodkość wywodząca się z północnej Italii. Mocno waniliowy smak
idealnie łączy się ze słodkością mango i
orzeźwiającymi owocami granatu, smakuje obłędnie i jest świetną propozycją
szybkiego deseru z owocami.
Składniki:
200ml
śmietany 30%
150ml
mleka
1/2
laska wanilii
4
łyżeczki cukru
2
płaskie łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
1
dojrzałe mango
1
granat
Wykonanie:
1.
Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnego mleka, wymieszać i odstawić do napęcznienia.
Do garnka wlać śmietanę, pozostałe mleko, dodać miąższ z laski wanilii, laskę
wanilii, cukier i całość wymieszać. Następnie doprowadzić do wrzenia, usunąć
laskę wanilii, dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do
lekkiego wystudzenia. Po tym czasie przelać do 3 foremek (u mnie kształt
babeczki) i wstawić do lodówki.
2.
Mango obrać, pokroić na mniejsze części i zmiksować do postaci puree. Granat
przekroić na pół i wyłuskać ziarna owocu.
3. Gotowe puree z mango wylać na 3 małe talerzyki, na środku każdego
talerzyka ułożyć wyciągniętą z foremki panna cottę i posypać ziarenkami granatu.
Pyszności :)
OdpowiedzUsuń