Kaczka
to klasyka i symbol polskiej kuchni. Pieczona kaczka z chrupiącą skórką z
aromatycznymi ziołami, pachnąca owocową nutą pomarańczy i słodkich brzoskwiń,
to świetny pomysł na wykwintny niedzielny obiad.
Składniki:
1
kaczka (2kg)
1/2
szklanki bulionu drobiowego
2
marchewki
1
cebula
4
liście laurowe
3
łyżeczki suszonego tymianku
3
łyżeczki suszonego rozmarynu
pieprz
sól
olej
Zalewa
brzoskwiniowa:
1
puszka brzoskwiń w puszce
50ml
ginu
1
pomarańcza
Wykonanie:
1. Kaczkę
umyć i osuszyć, natrzeć olejem, oprószyć w środku i na zewnątrz solą, pieprzem,
rozmarynem i tymiankiem. Pozostawić na
około 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc.
2. Marchew
obrać, pokroić w talarki, a cebulę pokroić w piórka.
3. Zalewa
brzoskwiniowa:
Brzoskwinie
wraz z syropem przełożyć do garnka, dodać sok wyciśnięty z pomarańczy, gin i całość
zagotować.
4. Do
wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego przełożyć cebulę, marchew i ułożyć
kaczkę piersiami do góry. Następnie dodać liście laurowe, wlać bulion i wstawić
do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 1,5godziny. Podczas
pieczenia co 20 minut podlewać kaczkę płynem, który powstał na dnie naczynia.
Po tym czasie odlać płyn z kaczki a wlać gorącą zalewę z brzoskwiniami i dalej
piec pod przykryciem około 30-40 minut.
5. Na
20 minut przed końcem pieczenia odkryć pokrywę naczynia i piec kaczkę aby
skórka się zrumieniła i była chrupiąca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz