sobota, 28 września 2019

Kaczka z brzoskwiniami i nutą pomarańczy


Kaczka to klasyka i symbol polskiej kuchni. Pieczona kaczka z chrupiącą skórką z aromatycznymi ziołami, pachnąca owocową nutą pomarańczy i słodkich brzoskwiń, to świetny pomysł na wykwintny niedzielny obiad.

Składniki:

1 kaczka (2kg)
1/2 szklanki bulionu drobiowego
2 marchewki
1 cebula
4 liście laurowe
3 łyżeczki suszonego tymianku
3 łyżeczki suszonego rozmarynu
pieprz
sól
olej

Zalewa brzoskwiniowa:
1 puszka brzoskwiń w puszce
50ml ginu
1 pomarańcza

Wykonanie:

1. Kaczkę umyć i osuszyć, natrzeć olejem, oprószyć w środku i na zewnątrz solą, pieprzem, rozmarynem i  tymiankiem. Pozostawić na około 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc.

2. Marchew obrać, pokroić w talarki, a cebulę pokroić w piórka.

3. Zalewa brzoskwiniowa:
Brzoskwinie wraz z syropem przełożyć do garnka, dodać sok wyciśnięty z pomarańczy, gin i całość zagotować.

4. Do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego przełożyć cebulę, marchew i ułożyć kaczkę piersiami do góry. Następnie dodać liście laurowe, wlać bulion i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 1,5godziny. Podczas pieczenia co 20 minut podlewać kaczkę płynem, który powstał na dnie naczynia. Po tym czasie odlać płyn z kaczki a wlać gorącą zalewę z brzoskwiniami i dalej piec pod przykryciem około 30-40 minut.

5. Na 20 minut przed końcem pieczenia odkryć pokrywę naczynia i piec kaczkę aby skórka się zrumieniła i była chrupiąca.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz