sobota, 14 września 2019

Tartaletki z masą budyniową i świeżymi owocami


Pyszne kruche tartaletki, z delikatną, kremową masą budyniową i świeżymi, orzeźwiającymi owocami są doskonałym pomysłem na lekki deser o każdej porze roku.

Składniki:

Ciasto kruche:
2 szklanki mąki pszennej
150g masła ekstra
1/2 szklanka cukru pudru
2 żółtka

Masa budyniowa:
125g masła extra
500ml mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka cukru wanilinowego
2 żółtka
2 łyżki cukru

200g truskawek
100g borówki amerykańskiej
200g frużeliny wiśniowej

Wykonanie:

1. Borówki i truskawki umyć, truskawki pokroić na połówki.

2. Ciasto:
Mąkę przesiać, dodać cukier puder, kawałki masła i wszystko posiekać siekaczką. Dodać żółtka, zagnieść na jednolite ciasto, winąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do foremek o średnicy 9 cm wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut, po czym wyjąć z foremek i wystudzić.

3. Masa budyniowa:
Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym, drugą połowę wymieszać z mąkami i żółtkami. Po zagotowaniu mleka z cukrami dodać mleko wymieszane z mąkami i żółtkami, ugotować jak budyń, a następnie wystudzić. Masło utrzeć i stopniowo cały czas miksując dodawać budyń do momentu uzyskania konsystencji kremu.

4. Gotowe tartaletki napełnić masą budyniową, polać frużeliną, ułożyć truskawki i borówki. Z podanej porcji wychodzi około 15 sztuk tartaletek.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz