Pyszne
kruche tartaletki, z delikatną, kremową masą budyniową i świeżymi,
orzeźwiającymi owocami są doskonałym pomysłem na lekki deser o każdej porze
roku.
Składniki:
Ciasto
kruche:
2
szklanki mąki pszennej
150g
masła ekstra
1/2
szklanka cukru pudru
2
żółtka
Masa
budyniowa:
125g
masła extra
500ml
mleka
1
łyżka mąki ziemniaczanej
1
łyżka mąki pszennej
1
łyżka cukru wanilinowego
2
żółtka
2
łyżki cukru
200g
truskawek
100g
borówki amerykańskiej
200g
frużeliny wiśniowej
Wykonanie:
1.
Borówki i truskawki umyć, truskawki pokroić na połówki.
2.
Ciasto:
Mąkę
przesiać, dodać cukier puder, kawałki masła i wszystko posiekać siekaczką.
Dodać żółtka, zagnieść na jednolite ciasto, winąć folią spożywczą i schłodzić w
lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i
przełożyć do foremek o średnicy 9 cm wysmarowanych masłem i posypanych bułką
tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut, po czym
wyjąć z foremek i wystudzić.
3.
Masa budyniowa:
Połowę
mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym, drugą połowę wymieszać z mąkami
i żółtkami. Po zagotowaniu mleka z cukrami dodać mleko wymieszane z mąkami i
żółtkami, ugotować jak budyń, a następnie wystudzić. Masło utrzeć i stopniowo cały
czas miksując dodawać budyń do momentu uzyskania konsystencji kremu.
4.
Gotowe tartaletki napełnić masą budyniową, polać frużeliną, ułożyć truskawki i
borówki. Z podanej porcji wychodzi około 15 sztuk tartaletek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz