Przygotowana
przeze mnie tarta to bardzo fajne połączenie tradycyjnego kruchego ciasta z
posiadającymi niezwykłe walory smakowe duszonymi na maśle grzybami.
Składniki:
Ciasto:
2
szklanki mąki pszennej
120g
masła
1
jajko
1łyżeczka
proszku do pieczenia
szczypta
soli
1
łyżeczka ziół prowansalskich
1/4
szklanki wody
Farsz:
400g
fileta z kurczaka
250g
pieczarek
250g
kurek
3
łyżki masła
1
por
250g
żółtego sera
1
cebula
2
ząbki czosnku
lubczyk
sól
pieprz
olej
Wykonanie:
1.
Ciasto:
Z
mąki, masła, jajka, proszku do pieczenia, wody, ziół i szczypty soli zagnieść
ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około
30-40 minut. Po tym czasie wyłożyć formę do tarty, nakłuć widelcem i piec w
piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut, a następnie ostudzić.
2.
Farsz:
Filet
z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem, lubczykiem, dodać drobno
posiekaną cebulę i czosnek, całość przesmażyć na oleju około 8-10 minut. Pieczarki
i kurki oczyścić, wrzucić na rozgrzane masło, doprawić solą i pieprzem, smażyć
kilka minut. Następnie dodać pokrojonego w plasterki pora, podlać wodą i dusić około
10 minut. Mięso dokładnie wymieszać z grzybami.
3. Gotowy farsz wyłożyć na wystudzony spód tarty, posypać startym żółtym
serem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz