sobota, 14 września 2019

Grzybowa tarta


Przygotowana przeze mnie tarta to bardzo fajne połączenie tradycyjnego kruchego ciasta z posiadającymi niezwykłe walory smakowe duszonymi na maśle grzybami.

Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
120g masła
1 jajko
1łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/4 szklanki wody

Farsz:
400g fileta z kurczaka
250g pieczarek
250g kurek
3 łyżki masła
1 por
250g żółtego sera
1 cebula
2 ząbki czosnku
lubczyk
sól
pieprz
olej

Wykonanie:

1. Ciasto:
Z mąki, masła, jajka, proszku do pieczenia, wody, ziół i szczypty soli zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 30-40 minut. Po tym czasie wyłożyć formę do tarty, nakłuć widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut, a następnie ostudzić.

2. Farsz:
Filet z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem, lubczykiem, dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek, całość przesmażyć na oleju około 8-10 minut. Pieczarki i kurki oczyścić, wrzucić na rozgrzane masło, doprawić solą i pieprzem, smażyć kilka minut. Następnie dodać pokrojonego w plasterki pora, podlać wodą i dusić około 10 minut. Mięso dokładnie wymieszać z grzybami.

3. Gotowy farsz wyłożyć na wystudzony spód tarty, posypać startym żółtym serem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz