środa, 18 września 2019

Pierogi z zielonym groszkiem i ziołami


Domowe pierogi nadziane zielonym farszem na bazie groszku, pachnącej bazylii, natki z pietruszki, chrupiących migdałów i wyrazistego czosnku, okraszone aromatyczną cebulką połączoną z polską kiełbaską to świetny pomysł na pełnowartościowy, sycący obiad. Magia smaku pierogów sprawia, że szybko znikają z talerzy domowników.

Składniki:

Ciasto:
250g mąki
1 łyżka oleju
około 1/2 szklanki ciepłej wody
szczypta soli

Farsz:
270g zielonego groszku
15g liści bazylii
35g natki z pietruszki
1 ząbek czosnku
75ml oliwy z oliwek
15ml soku z limonki
50g migdałów
50g parmezanu
sól
pieprz

Dodatkowo:
2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
1 cebula
250g kiełbasy

Wykonanie:

1. Farsz:
Zielony groszek ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku. Liście natki z pietruszki, bazylii, obrany czosnek, oliwę z oliwek, sok z limonki, migdały i parmezan zmiksować w malakserze do postaci pesto. Dodać ugotowany zielony groszek i ponownie zmiksować do postaci gładkiej pasty. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

2. Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, olej i stopniowo wlewać letnią wodę cały czas zagniatając ciasto (wtedy ciasto zrobi się bardziej zwarte). Następnie przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i wyrobić rękoma aż ciasto stanie się elastyczne. Ciasto przełożyć do foliowego woreczka i odłożyć na około 20-30 minut aby odpoczęło.

3. Gotowe ciasto podzielić na pół i rozwałkować kolejno na płaty o grubości około 3 mm (podsypać mąką). Obręczą o średnicy 9 cm  wyciąć koła, nałożyć farsz i zlepić pierogi.

4. Gotowe pierogi układać na desce podsypanej mąką (można przykryć ściereczką aby się nie zeschły). W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać pierogi i gotować około 2-3 minut od wypłynięcia.

5. Kiełbasę pokroić w kostkę, a cebulę i czosnek drobno posiekać. Na rozgrzanym maśle przesmażyć cebulę z czosnkiem, a następnie dodać kiełbasę, całość chwilę smażyć, lekko oprószyć solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Gotowe pierogi podawać okraszone przesmażoną kiełbaską z cebulą i czosnkiem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz