Domowe pierogi nadziane zielonym farszem na bazie
groszku, pachnącej bazylii, natki z pietruszki, chrupiących migdałów i
wyrazistego czosnku, okraszone aromatyczną cebulką połączoną z polską kiełbaską
to świetny pomysł na pełnowartościowy, sycący obiad. Magia smaku pierogów
sprawia, że szybko znikają z talerzy domowników.
Składniki:
Ciasto:
250g
mąki
1
łyżka oleju
około
1/2 szklanki ciepłej wody
szczypta
soli
Farsz:
270g
zielonego groszku
15g
liści bazylii
35g
natki z pietruszki
1
ząbek czosnku
75ml
oliwy z oliwek
15ml
soku z limonki
50g
migdałów
50g
parmezanu
sól
pieprz
Dodatkowo:
2
łyżki masła
1
ząbek czosnku
1
cebula
250g
kiełbasy
Wykonanie:
1. Farsz:
Zielony groszek ugotować al dente w
lekko osolonym wrzątku. Liście natki z pietruszki, bazylii, obrany czosnek,
oliwę z oliwek, sok z limonki, migdały i parmezan zmiksować w malakserze do
postaci pesto. Dodać ugotowany zielony groszek i ponownie zmiksować do postaci
gładkiej pasty. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie
wymieszać.
2. Ciasto:
Mąkę przesiać do miski,
dodać szczyptę soli, olej i stopniowo wlewać letnią wodę cały czas zagniatając
ciasto (wtedy ciasto zrobi się bardziej zwarte). Następnie przełożyć na
stolnicę, podsypać mąką i wyrobić rękoma aż ciasto stanie się elastyczne.
Ciasto przełożyć do foliowego woreczka i odłożyć na około 20-30 minut aby
odpoczęło.
3. Gotowe ciasto podzielić
na pół i rozwałkować kolejno na płaty o grubości około 3 mm (podsypać mąką). Obręczą o średnicy 9 cm wyciąć koła, nałożyć farsz i zlepić pierogi.
4. Gotowe pierogi układać
na desce podsypanej mąką (można przykryć ściereczką aby się nie zeschły). W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami
wrzucać pierogi i gotować około 2-3 minut od wypłynięcia.
5. Kiełbasę pokroić w kostkę, a cebulę i czosnek drobno posiekać. Na
rozgrzanym maśle przesmażyć cebulę z czosnkiem, a następnie dodać kiełbasę, całość
chwilę smażyć, lekko oprószyć solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Gotowe pierogi podawać okraszone przesmażoną kiełbaską z
cebulą i czosnkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz