Pachnący
owocową nutą, miękki i soczysty kurczak ze złocistą, chrupiącą skórką, pieczony
z dodatkiem kolorowych darów jesieni oraz aromatycznej natki z pietruszki i
wyrazistej cebulki z czosnkiem to świetny pomysł na rodzinny obiad.
Składniki:
1 kurczak (użyty w przepisie miał 1.90kg)
2
łyżki przyprawy do kurczaka
sól
pieprz
olej
Farsz:
500g
mięsa mielonego drobiowego
200g
dyni (waga po obraniu)
60g
suszonej żurawiny
1
pęczek natki z pietruszki
1
łyżka bułki tartej
1
jajko
1
ząbek czosnku
1
mała cebula
olej
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Kurczaka
umyć, osuszyć, natrzeć olejem, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka.
Odstawić na około 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.
2. Dynię obrać
ze skóry, pokroić w kostkę, skropić olejem, oprószyć solą i pieprzem.
3. Farsz:
Cebulę i czosnek
drobno posiekać, zeszklić na oleju i pozostawić do wystudzenia. Natkę z pietruszki
drobno posiekać. Mielone mięso przełożyć do dużej miski, dodać przesmażoną
cebulę z czosnkiem, posiekaną natkę z pietruszki, bułkę tartą, jajko i całość
dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Następnie dodać dynię, suszoną żurawinę,
całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
4. Kurczaka napełnić farszem, dokładnie zaszyć i
związać nogi. Gotowego kurczaka przełożyć do rękawa piersiami do góry, zawiązać
z obydwu stron, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez
około 90-100 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz