sobota, 21 września 2019

Kurczak nadziany mięsem mielonym, dynią i żurawiną


Pachnący owocową nutą, miękki i soczysty kurczak ze złocistą, chrupiącą skórką, pieczony z dodatkiem kolorowych darów jesieni oraz aromatycznej natki z pietruszki i wyrazistej cebulki z czosnkiem to świetny pomysł na rodzinny obiad.

Składniki:

1 kurczak (użyty w przepisie miał 1.90kg)
2 łyżki przyprawy do kurczaka
sól
pieprz
olej

Farsz:
500g mięsa mielonego drobiowego
200g dyni (waga po obraniu)
60g suszonej żurawiny
1 pęczek natki z pietruszki
1 łyżka bułki tartej
1 jajko
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
olej
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć olejem, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Odstawić na około 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.

2. Dynię obrać ze skóry, pokroić w kostkę, skropić olejem, oprószyć solą i pieprzem.

3. Farsz:
Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju i pozostawić do wystudzenia. Natkę z pietruszki drobno posiekać. Mielone mięso przełożyć do dużej miski, dodać przesmażoną cebulę z czosnkiem, posiekaną natkę z pietruszki, bułkę tartą, jajko i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Następnie dodać dynię, suszoną żurawinę, całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

4. Kurczaka napełnić farszem, dokładnie zaszyć i związać nogi. Gotowego kurczaka przełożyć do rękawa piersiami do góry, zawiązać z obydwu stron, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 90-100 minut. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz