Wyśmienita ogórkowa sałatka z
dodatkami innych warzyw, idealna do dań obiadowych, szczególnie zimową porą, ale także świetna do grillowanego
mięsa, od wielu sezonów króluje na naszym stole.
Składniki:
8kg ogórków
1kg cebuli
1kg czerwonej papryki
1kg marchewki
9 łyżek soli
Zalewa:
2 szklanki octu
2 szklanki octu
1 szklanka cukru
20g pieprzu mielonego
4 łyżeczki ostrej papryki
9 ząbków czosnku
po 1 łyżce oleju do
każdego słoika
Wykonanie:
1. Ogórki umyć, wysuszyć, pokroić w plasterki, a cebulę pokroić w półplasterki.
2. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski, a marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek obrać i drobno posiekać.
3. Zalewa:
Ocet z cukrem zagotować, dodać pieprz, ostrą paprykę, posiekany czosnek i dokładnie wymieszać.
4. Wszystkie warzywa wymieszać w dużej misce, posolić i odstawić na 5-6 godzin. Po tym czasie wlać lekko przestudzoną zalewę, całość dokładnie wymieszać i pozostawić na kolejne 5-6 godzin.
5. Do słoików powkładać sałatkę wraz z powstałym sokiem,
do każdego słoika dodać 1 łyżkę oleju, zakręcić i pasteryzować około 10 minut. Z
porcji wychodzi około 15 słoików po 800 ml.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz