Mięciutkie,
puszyste bułeczki z świeżymi, orzeźwiającymi malinami i chrupiącą kruszonką to
doskonały pomysł na letni deser z wykorzystaniem sezonowych owoców.
Składniki:
Ciasto:
260g
mąki pszennej
1
jajko
60g
cukru
100ml
letniego mleka
50g
masła
30g
świeżych drożdży
Dodatkowo:
300g
świeżych malin
1
jajko do posmarowania bułek
Kruszonka:
60g
mąki pszennej
30g
cukru
40g
masła ekstra
Wykonanie:
1.
Ciasto:
Drożdże
pokruszyć, dodać łyżkę cukru i tyle letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty, dokładnie
wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do
miski, dodać jajko, wyrośnięty zaczyn drożdżowy, resztę cukru i mleka.
Składniki wymieszać mikserem, pod koniec mieszania dodać rozpuszczone masło.
Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść i
wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk, przykryć ściereczką i
odstawić do wyrośnięcia.
2.
Kruszonka:
Masło,
mąkę i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy kruszonki.
3.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części, uformować z nich kule, ułożyć
na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia i lekko
spłaszczyć. W każdą bułeczkę wcisnąć po kilka malin i pozostawić do ponownego
wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.
4. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 20-25 minut,
następnie wystudzić.
Pyszności :)
OdpowiedzUsuń