niedziela, 1 września 2019

Domowe drożdżówki z malinami i kruszonką


Mięciutkie, puszyste bułeczki z świeżymi, orzeźwiającymi malinami i chrupiącą kruszonką to doskonały pomysł na letni deser z wykorzystaniem sezonowych owoców.

Składniki:

Ciasto:
260g mąki pszennej
1 jajko
60g cukru
100ml letniego mleka
50g masła
30g świeżych drożdży

Dodatkowo:
300g świeżych malin
1 jajko do posmarowania bułek

Kruszonka:
60g mąki pszennej
30g cukru
40g masła ekstra

Wykonanie:

1. Ciasto:
Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru i tyle letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać jajko, wyrośnięty zaczyn drożdżowy, resztę cukru i mleka. Składniki wymieszać mikserem, pod koniec mieszania dodać rozpuszczone masło. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść  i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

2. Kruszonka:
Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy kruszonki.

3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części, uformować z nich kule, ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć. W każdą bułeczkę wcisnąć po kilka malin i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.

4. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 20-25 minut, następnie wystudzić.







1 komentarz: