Kaszaloty,
czyli czerwone papryki faszerowane zdrowa kaszą wymieszaną z soczystym, dobrze
doprawionym mięsem, z dodatkiem delikatnie ostrej cebuli, aromatycznego czosnku
i pachnącej natki z pietruszki to fajny pomysł na pełnowartościowy, sycący
obiad.
Składniki:
6
czerwonych papryk
Farsz:
800g
mięsa mielonego z łopatki
150g
kaszy gryczanej
2
cebule
2
ząbki czosnku
4
łyżeczki koncentratu pomidorowego
6
łyżek posiekanej natki z pietruszki
120g
żółtego sera
sól
pieprz
olej
Wykonanie:
1.
Papryki umyć, odkroić górną część i
usunąć gniazda nasienne.
2.
Żółty ser pokroić na 6 słupków.
3.
Kaszę ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku.
4.
Farsz:
Cebulę
i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju i pozostawić do wystudzenia. Mięso
mielone, kaszę, podsmażoną cebulą z czosnkiem wymieszać ze sobą, dodać
koncentrat pomidorowy i natkę z pietruszki. Całość wyrobić na jednolitą masę
mięsną i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz