wtorek, 20 sierpnia 2019

Paprykowe kaszaloty z mięsem


Kaszaloty, czyli czerwone papryki faszerowane zdrowa kaszą wymieszaną z soczystym, dobrze doprawionym mięsem, z dodatkiem delikatnie ostrej cebuli, aromatycznego czosnku i pachnącej natki z pietruszki to fajny pomysł na pełnowartościowy, sycący obiad.

Składniki:

6 czerwonych papryk

Farsz:
800g mięsa mielonego z łopatki
150g kaszy gryczanej
2 cebule
2 ząbki czosnku
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
6 łyżek posiekanej natki z pietruszki
120g żółtego sera
sól
pieprz
olej

Wykonanie:

1. Papryki umyć, odkroić górną część i  usunąć gniazda nasienne.

2. Żółty ser pokroić na 6 słupków.

3. Kaszę ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku.

4. Farsz:
Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju i pozostawić do wystudzenia. Mięso mielone, kaszę, podsmażoną cebulą z czosnkiem wymieszać ze sobą, dodać koncentrat pomidorowy i natkę z pietruszki. Całość wyrobić na jednolitą masę mięsną i doprawić do smaku solą i pieprzem.

5. Papryki napełnić farszem, do każdej włożyć 1 słupek żółtego sera, przykryć górną częścią papryki i oprószyć solą i pieprzem. Gotowe papryki przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40-45 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz