sobota, 21 września 2019

Kostka bananowa z czekoladą


Mocno bananowy przekładaniec z biszkoptami, galaretką i czekoladą świetnie smakuje, szybko znika ze stołu i idealnie sprawdzi się przy filiżance kawki w gronie najbliższych.  

Składniki:

150g podłużnych biszkoptów

Masa bananowa czekoladowa:
2 galaretki bananowe
3 banany
1 łyżeczka soku z cytryny
50g deserowej czekolady
200g  śmietany 30%
350g serka homogenizowanego naturalnego
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny

Wierzch ciasta:
4 banany
2 galaretki bananowe

Wykonanie:

1. Blaszkę o wymiarach 24 cm x 24 cm wyłożyć warstwą biszkoptów.

2. Masa bananowo-czekoladowa:
Żelatynę zalać 3 łyżkami wody i pozostawić do napęcznienia. Galaretki rozpuścić w 300 ml wody, dodać napęczniałą żelatynę i pozostawić do wystudzenia. Banany obrać ze skórki, pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny i zmiksować blenderem do postaci gładkiej masy. Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach, śmietanę ubić na sztywno, dodać serek homogenizowany, cukier, zmiksowane banany, tężejącą galaretkę z żelatyną i całość dokładnie wymieszać. Na samym końcu dodać startą czekoladę, ponownie wymieszać i wylać na biszkopty. Wstawić do lodówki na około 60 minut.

3. Wierch ciasta:
Galaretki  rozpuścić w 600 ml wrzątku i pozostawić do lekkiego stężenia. Na wiechu ciasta ułożyć pokrojone w plasterki banany i wylać tężejącą galaretkę , po czym ponownie wstawić do lodówki na około 30 minut.







2 komentarze: