Mocno
bananowy przekładaniec z biszkoptami, galaretką i czekoladą świetnie smakuje,
szybko znika ze stołu i idealnie sprawdzi się przy filiżance kawki w gronie
najbliższych.
Składniki:
150g
podłużnych biszkoptów
Masa
bananowa czekoladowa:
2
galaretki bananowe
3
banany
1
łyżeczka soku z cytryny
50g
deserowej czekolady
200g śmietany 30%
350g
serka homogenizowanego naturalnego
3
łyżki cukru pudru
3
łyżeczki żelatyny
Wierzch ciasta:
4 banany
2 galaretki bananowe
Wykonanie:
1. Blaszkę o wymiarach 24 cm x 24 cm wyłożyć
warstwą biszkoptów.
2.
Masa bananowo-czekoladowa:
Żelatynę
zalać 3 łyżkami wody i pozostawić do napęcznienia. Galaretki rozpuścić w 300 ml
wody, dodać napęczniałą żelatynę i pozostawić do wystudzenia. Banany obrać ze
skórki, pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny i zmiksować blenderem do
postaci gładkiej masy. Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach, śmietanę
ubić na sztywno, dodać serek homogenizowany, cukier, zmiksowane banany,
tężejącą galaretkę z żelatyną i całość dokładnie wymieszać. Na samym końcu
dodać startą czekoladę, ponownie wymieszać i wylać na biszkopty. Wstawić do
lodówki na około 60 minut.
3.
Wierch ciasta:
Galaretki rozpuścić w 600 ml
wrzątku i pozostawić do lekkiego stężenia. Na wiechu ciasta ułożyć pokrojone w
plasterki banany i wylać tężejącą galaretkę , po czym ponownie wstawić do
lodówki na około 30 minut.
Pyszne musi być, chętnie wypróbuję u siebie :)
OdpowiedzUsuńale pychotka!
OdpowiedzUsuń