Niezwykle
aromatyczne danie z delikatnymi krewetkami, zdrowym makaronem orkiszowym,
chrupiącymi świeżymi i kolorowymi warzywami w towarzystwie pachnącego imbirem,
cytrusową limonką oraz kokosem sosu to świetna propozycja dla fanów kuchni
azjatyckiej.
Składniki:
250g
mrożonych krewetek
400ml
mleczka kokosowego
200g
groszku cukrowego
3
łyżki zielonej pasty curry
200g
mini marchewki
400g
pieczarek
1
limonka
1
cebula
2
ząbki czosnku
1
pęczek szczypiorku
3cm
świeżego imbiru
2
łyżki masła
250g
makaronu orkiszowego
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Pieczarki
dokładnie umyć i pokroić w ćwiartki, szczypiorek pokroić, a cebulę i czosnek
drobno posiekać.
2. Na rozgrzanym
maśle podsmażyć pieczarki, dodać cebulę z czosnkiem, mleko kokosowe, pastę
curry, wyciśnięty sok i startą skórkę z limonki oraz starty na tarce imbir.
Całość dokładnie wymieszać, a następnie zredukować aż sos zgęstnieje.
3. Do sosu dodać
mini marchewki, umyty groszek cukrowy oraz krewetki. Całość doprawić solą, pieprzem
i delikatnie wymieszać.
4. Makaron
ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu.
5. Do sosu dodać ugotowany makaron, całość dokładnie
wymieszać. Makaron z krewetkami w sosie azjatyckim podawać posypany świeżym
szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz