wtorek, 24 września 2019

Krewetki w sosie azjatyckim z chrupiącymi warzywami


Niezwykle aromatyczne danie z delikatnymi krewetkami, zdrowym makaronem orkiszowym, chrupiącymi świeżymi i kolorowymi warzywami w towarzystwie pachnącego imbirem, cytrusową limonką oraz kokosem sosu to świetna propozycja dla fanów kuchni azjatyckiej.

Składniki:

250g mrożonych krewetek
400ml mleczka kokosowego
200g groszku cukrowego
3 łyżki zielonej pasty curry
200g mini marchewki
400g pieczarek
1 limonka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 pęczek szczypiorku
3cm świeżego imbiru
2 łyżki masła
250g makaronu orkiszowego
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Pieczarki dokładnie umyć i pokroić w ćwiartki, szczypiorek pokroić, a cebulę i czosnek drobno posiekać.

2. Na rozgrzanym maśle podsmażyć pieczarki, dodać cebulę z czosnkiem, mleko kokosowe, pastę curry, wyciśnięty sok i startą skórkę z limonki oraz starty na tarce imbir. Całość dokładnie wymieszać, a następnie zredukować aż sos zgęstnieje.

3. Do sosu dodać mini marchewki, umyty groszek cukrowy oraz krewetki. Całość doprawić solą, pieprzem i delikatnie wymieszać.

4. Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu.

5. Do sosu dodać ugotowany makaron, całość dokładnie wymieszać. Makaron z krewetkami w sosie azjatyckim podawać posypany świeżym szczypiorkiem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz