Sernik
bez pieczenia, na chrupiącym czekoladowym spodzie, z delikatną, aksamitną masą
serową połączoną z adwokatem. Taki serniczek to świetny pomysł na chłodzący
deser w upalne dni.
Składniki:
Spód:
180g
sucharków
250g
kremu czekoladowego
Masa
serowo-advokatowa:
1kg
twarogu sernikowego z mascarpone Président
200ml
śmietany kremówki 30%
200ml
likieru advokat
6
łyżek cukru pudru
6
łyżeczki żelatyny
100ml
mleka
Żelka
advokatowa:
200ml
likieru adwokat
150ml
wody
2
łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
450g
rurek waflowych z kremem kakaowym
bita
śmietana
złote
perełki dekoracyjne
Wykonanie:
1.
Spód:
Sucharki
zmiksować do postaci bułki tartej, dodać krem czekoladowy, całość dokładnie
wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 23 cm. Dookoła obręczy ułożyć
rurki (wielkość według uznania) i wstawić do lodówki na około 30-40 minut.
2.
Masa serowo-advokatowa:
Żelatynę
zalać 3 łyżkami mleka, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać resztę
mleka, przełożyć żelatynę, wymieszać i wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno,
dodać ser sernikowy, adwokat, cukier i rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę.
Dokładnie wymieszać i przełożyć na wcześniej schłodzony spód z sucharków.
Wstawić do lodówki na około 30 minut.
3.
Żelka advokatowa:
Żelatynę
zalać 4 łyżkami wody, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać resztę
wody, przełożyć żelatynę, dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Po
tym czasie dodać adwokat, wymieszać i lekko tężejący wylać na masę
serowo-advokatową. Wstawić do lodówki na około 2 godziny.
4. Wierzch sernika udekorować bitą śmietaną i złotymi perełkami.
Twaróg Sernikowy z Mascarpone Président to unikalny na rynku produkt, który łączy najlepszej jakości twaróg wraz z włoskim serkiem mascarpone.
Serniki przygotowywane na takiej bazie są wyjątkowo delikatne, gładkie, kremowe i to bez dodawania tłuszczu do masy. Jedno opakowanie to jedna porcja, która akurat starcza na przygotowanie domowego sernika. Z masy sernikowej przygotowanej na Twarogu Sernikowym z Mascarpone Président uzyskamy doskonałe serniki zarówno na ciepło jak i na zimno. Można stosować do nich tradycyjne dodatki takie jak galaretki, sezonowe owoce, bakalie czy korzenne przyprawy.
Znajdź Nas :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz