Delikatna
ryba grillowana z dużą ilością świeżego koperku, wyrazistego, aromatycznego
czosnku i pachnącego tymianku to świetna propozycja dla fanów rybki z rusztu.
Grillowany lin to znakomity pomysł na lekkie danie obiadowe z dużą ilością wielonienasyconych
kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3.
Składniki:
2
świeże wypatroszone liny
6
ząbków czosnku
1
pęczek koperku
1/2
pęczka tymianku
4
łyżki soku z cytryny
6
łyżek oleju
przyprawa
do ryb
sól
pieprz
Wykonanie:
1.
Marynata:
Koperek
i tymianek drobno posiekać, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z
cytryny, olej, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
2.
Ryby umyć, delikatnie naciąć, oprószyć od wewnątrz i z zewnątrz przyprawą do
ryb. Następnie brzuszki wypełnić marynatą, i całość posmarować marynatą.
Wstawić do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
3. Każdą rybę ścisnąć rusztem do ryby i grillować z każdej strony po
kilka minut aż mięso ryby będzie upieczone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz