czwartek, 1 sierpnia 2019

Kotleciki mielone z fasolką szparagową


Aromatyczne mięsne kotleciki z ukrytą fasolką szparagową to świetny pomysł na przemycenie najmłodszym bogactwa witamin zawartych w fasolce i ciekawa propozycja przygotowania kotlecików z warzywami.

Składniki:

300g fileta z kurczaka
400g mięsa z szynki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 bułka kajzerka
1,5 szklanki mleka
1 jajko
2 łyżeczki majeranku
2 łyżeczki ziół prowansalskich
40 strączków żółtej fasoli szparagowej
sól
pieprz
olej rzepakowy
bułka tarta do obtoczenia kotlecików

Wykonanie:

1. Fasolkę umyć, odciąć końcówki, wrzucić do lekko osolonego wrzątku i gotować do miękkości, po tym czasie odcedzić.

2. Filet, szynkę, cebulę, czosnek i bułkę wcześniej namoczoną w mleku zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, majeranek, zioła prowansalskie i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.

3. Z gotowej masy mięsnej formować podłużne kotleciki wkładając do środka po 5 strączków fasolki.

4. Kotleciki lekko obtoczyć w  bułce tartej, smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju rzepakowym.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz