Aromatyczne
mięsne kotleciki z ukrytą fasolką szparagową to świetny pomysł na przemycenie
najmłodszym bogactwa witamin zawartych w fasolce i ciekawa propozycja
przygotowania kotlecików z warzywami.
Składniki:
300g
fileta z kurczaka
400g
mięsa z szynki
1
cebula
1
ząbek czosnku
1
bułka kajzerka
1,5
szklanki mleka
1
jajko
2
łyżeczki majeranku
2
łyżeczki ziół prowansalskich
40
strączków żółtej fasoli szparagowej
sól
pieprz
olej
rzepakowy
bułka
tarta do obtoczenia kotlecików
Wykonanie:
1.
Fasolkę umyć, odciąć końcówki, wrzucić do lekko osolonego wrzątku i gotować do
miękkości, po tym czasie odcedzić.
2.
Filet, szynkę, cebulę, czosnek i bułkę wcześniej namoczoną w mleku zmielić
maszynką do mielenia. Dodać jajko, majeranek, zioła prowansalskie i całość
dokładnie wyrobić na jednolitą masę, a następnie doprawić do smaku solą i
pieprzem.
3.
Z gotowej masy mięsnej formować podłużne kotleciki wkładając do środka po 5
strączków fasolki.
4. Kotleciki lekko obtoczyć w
bułce tartej, smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz