Ciasto
o smaku drinka mojito, na bazie kremowej, aksamitnej masy serowej, nasączonego
rumem biszkoptu, orzeźwiającego soku z limonek i niezwykle pachnącej mięty. Całość
świetnie komponuje się w chłodzący deser, który umili spotkanie przy małej
czarnej w gorący, letni dzień.
Składniki:
Biszkopt:
3
jajka
55g
mąki pszennej
40g
cukru
3
łyżeczki cukru wanilinowego
1/2
łyżeczki proszku do pieczenia
2
łyżki soku z limonki
otarta
skórka z 1 limonki
szczypta
soli
Masa
serowa:
1kg
twarogu sernikowego z mascarpone Président
200ml
śmietany 36%
150g
cukru
3
łyżki cukru wanilinowego
160ml
wody
6
łyżeczek żelatyny
80ml
soku z limonki
skórka
otarta z 2 limonek
około
20 sztuk listków mięty
Poncz:
70ml
ciepłej, przegotowanej wody
1
łyżka cukru brązowego
sok
z połowy limonki
40ml
białego rumu (w wersji dla dzieci
pominąć składnik)
Galaretka
limonkowa z miętą:
350ml
wody
4
łyżki cukru
70ml
soku z limonki
otarta
skórka z 2 limonek
5
łyżeczek żelatyny
50ml
syropu miętowego
20
sztuk listków mięty
Dodatkowo:
bita
śmietana
listki
mięty
plasterki
mięty
Wykonanie:
Białka
ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukry, dalej ubijając na sztywno dodać
żółtka, sok i skórkę z limonki oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Wlać do tortownicy o średnicy 23 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
przez około 15-18 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.
1. Biszkopt:
2.
Poncz:
Ciepłą
wodę wymieszać z cukrem, sokiem z limonki i pozostawić do wystudzenia.
3.
Masa serowa:
Śmietanę
ubić na sztywno, żelatynę zalać 3 łyżkami wody i pozostawić do napęcznienia.
Następnie pozostałą ilość wody wlać do rondelka, dodać cukry, sok i skórkę z
limonki, całość wymieszać, zagotować i pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie
przelać do miski, dodać twaróg sernikowy i zmiksować mikserem do postaci
jednolitej masy . Na samym końcu dodać ubitą na sztywno śmietanę, drobno
posiekane listki mięty i ponownie delikatnie wymieszać szpatułką.
4.
Galaretka limonkowa z miętą:
Żelatynę
zalać 3 łyżkami wody i pozostawić do napęcznienia. Następnie pozostałą ilość
wody wlać do rondelka, dodać cukier, sok i skórkę z limonki, całość wymieszać,
zagotować i pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie dodać syrop miętowy,
drobno posiekane listki mięty i pozostawić do lekkiego stężenia.
5.
Składanie ciasta:
Na dnie tortownicy o średnicy 23 cm ułożyć biszkopt, nasączyć ponczem,
wylać masę serową i wstawić do lodówki na około 30-40 minut. Po tym czasie
wylać galaretkę limonkową z miętą i ponownie wstawić do lodówki na około 2-3
godziny. Gotowy serniczek udekorować bitą śmietaną, listkami mięty i plastrami
limonki.
Twaróg Sernikowy z Mascarpone Président to unikalny na rynku produkt, który łączy najlepszej jakości twaróg wraz z włoskim serkiem mascarpone.
Serek Mascarpone pochodzi z Włoch i jest najbardziej popularnym składnikiem wielu ciast i deserów. Przyrządza się go ze śmietanki, dzięki czemu ma lekko słodkawy smak. Twaróg sernikowy z Mascarpone Président to unikalne połączenie śmietankowego serka Mascarpone i twarogu. Dodatek serka Mascarpone dodaje mu większą delikatność, a przygotowanie masy sernikowej staje się bardzo proste i szybkie. Dzięki odpowiedniej kompozycji twarogu i Mascarpone, nie ma konieczności dodawania tłuszczu do masy sernikowej, a upieczony sernik jest zarówno kremowy, jak i lekko wilgotny. Twaróg sernikowy z Mascarpone Président to doskonała propozycja dla tych, którzy szukają kulinarnych inspiracji do przygotowania domowych słodkości. Jest idealny do deserów jak i serników, na zimno lub na ciepło. Jedno opakowanie to dokładnie wymierzona porcja, z której możemy upiec pyszny, domowy sernik.
Produkty President / Przepisy / Historię marki President / Inspiracje
Znajdziesz na:
Dzień dobry, czy zamiast śmietany 36% mogę dodać więcej serka mascarpone lub zastąpić go gęstym jogurtem naturalnym? Z góry dziękuję za radę, uwielbiam Pani wypieki!
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa :) Ja osobiście nie dodawałabym więcej mascarpone, ale gęsty jogurt naturalny śmiało można dać :) Pozdrawiam
UsuńCzy sernik najlepiej przygotować na świeżo czy może być dzień wcześniej? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMoże być przygotowany dzień wcześniej :)
UsuńJest to najlepszy twaróg do serników i tylko. Już nie jedne ciasto było boskie!
OdpowiedzUsuń